Колеги на красивата лекарка Ирена, която полетя от 7-ия етаж, разказаха много лични неща за нея (СНИМКА)

Ирена Иванова

Често си казваме, че животът ни става все по-труден и затова няма как да запазим доброто в себе си. Дали обаче наистина е така! Д-р Ирена Иванова, която падна от седмия етаж и сега се бори за живота си, явно е пълно опровержение на тази теза. Няма човек, който да каже лоша дума за нея, всъщност думите май не стигат, за да опишат доброто в нея. И тогава изниква въпросът – какво правим ние, когато милосърдието се нуждае от помощ. Защото животоспасяващата операция, от която тя се нуждае, струва 20 000 лв, пише clinica.bg

„Тя не би могла да бъде друго освен лекар. Всеки ден се молим за нея“. С тези думи ни посрещат колегите на д-р Ирена Иванова от Александровска болница. Заради нелепия инцидент – падане от седмия етаж, младата лекарка е в критично състояние вече втора седмица. Медиците всеки ден ходят на свиждане в Пирогов, където е настанена и се опиват да й помагат с каквото могат. Най-вече с даряването на кръв за операциите, както и със събирането на 20-те хил. лв., които са необходими за медицински консумативи, тъй като те не се поемат от здравната каса.

Положението обаче не е розово

35-годишната лекарка се бори за живота си всеки ден. Съвсем доскоро обаче тя е била редом с колегите си от другата страна на този фронт. Преди трагичния инцидент специализирала спешна медицина в Александровска болница. Първоначално започнала да следва за медицинска сестра. Това обаче не й стигнало и записала медицина. Избрала специалността с най-висок адреналин. Преди да започне работа в спешното отделение на столичната болница, тя дълго работила на линейка. Според колегите й Ирена не просто помагала, тя пленявала хората с безкористната си всеотдайност. Сигурно заради това те говорят за нея като за олицетворение на доброто.

Ирена не просто лекуваше пациентите, но им помагаше в човешки план, отделяше от личните си средства за тях, казват медиците. Когато на болните не им достигали пари, младата лекарка им купувала памперси, лекарства, плащала им таксито, за да се приберат в дома си.

„Един от последните случаи, който помня ярко, беше за пациентка, която беше много зле и не беше ясно дали ще оживее. Ирена беше прекарала част от вечерта, държейки ръката й, защото жената я беше страх, че, ако умре, ще е сама. Тогава болната жена оцеля, тръгна си жива от болницата. И аз си мислех – дали не е оцеляла и защото някой беше до нея, все пак хората сме социални същества“, разказа Мария Присадашка.

Колегите й я познават като спокоен

и разбиращ човек. Агресията от страна на пациентите е ежедневие в Александровска болница. Ирена обаче не връщала „зло за зло“. Дори и на нападките срещу нея, тя запазвала самообладание и се опитвала да се „сложи в обувките на пациентите“ и да разбере гневът им, да погледне от тяхната гледна точка.
„В началото оставя погрешно впечатление за затворен човек, но тя просто е по-интровертна и безкрайно сензитивна и смела“, споделя Мария.
Добрините й обаче не се изчерпват с това. Ирена общувала с хората без значение кои са, как изглеждат, без да ги съди. Веднъж отделила около 40 минути за разговор с агресивен пациент, който искал да му се изписват медикаменти, които не са давали току-така, за да се опита да му помогне да преосмисли начина, по който живее

Да отделиш допълнително 40 минути на човек в Спешното е подвиг,

добавя д-р Ивона Вълчева, също колежка на Ирена. Според нея д-р Иванова е и изключително разбиращ колега. Когато види, че някой вече е прегрял от работа и не му издържат нервите, питаше „Ял ли си, пил ли си, почини си, аз ще поема“, добавя лекарката.

За разлика от много от младите български медици пред Ирена въпросът за емиграция не стоял на дневен ред.

Дилемата „България или чужбина“

При не тя липсваше, категорични са колегите й. За сметка на това работила на три места и както за повечето български лекари свободното време е доста разтегливо понятие. И все пак Ирена намирала време и за себе си. Извън работа обичала да чете, да прекарва време в планината и да медитира. „Говорехме си да направим поход в планината“, спомня си още Мария.
Темата за инцидента, при който е пострадала Ирена, обаче е неприятна и болезнена за колегите й.

„Всяка форма на интерпретация на инцидента е спекулация. Това е лекар, който ние се надяваме да оцелее и оздравее и да се завърне, да си лекува пациентите“, обясниха те и призовават името й да се опази от всякакви форми на спекулации.

„Когато срещаме нездравословно любопитство се чувстваме така все едно искат да издадем някаква тайна, а тя в момента лежи там, на хуманно дишане, тя е от нашето работно семейство и в крайна сметка си казваме само

„Боже, нека остане жива!“, категорична е Мария.

„Имаме усещането, че трябва да влизаме в защита на нещо, което не се нуждае от защита. Тя е паднала от седмия етаж, в момента ние разполагаме с тази информация“, допълва тя.

Колегите й се надяват да се съберат необходимите средства за лечението на Ирена, защото тя все още е в критично състояние.

„Би било жалко парите да са спънка за лечението на един млад и интелигентен човек“, коментира д-р Вълчева.
„Страх ме е като ми звънне телефона. Всеки ден се радваме, когато чуем, че е стабилна. Дай Боже тя да се върне, никак няма да й хареса да е център на вниманието. Но се надявам да се събуди и да е център на вниманието“, добавя от своя страна Мария.

На 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, включително и за д-р Иванова, в Рапортна зала „Проф. Емил Таков“ в „Пирогов“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ