Потресаващо! Вижте колко български деца са починали след селфи върху влак!

Селфи влак

За 2 години осем деца са пострадали, опитвайки се да заснемат екстремно „селфи“ върху влакове на БДЖ. За съжаление, три от тях са загубили живота си, сочи черната статистика, съобщи БНТ.

„Останалите са с тежки наранявания, изгаряния и с продължително лечение. Има регистрирани такива случаи в Подуене, Димитровград, Филипово, Стара Загора, Надежда“, коментира Кирил Костадинов – ръководител отдел „Безопасност“, БДЖ-Пътнически превози.

Именно железопътното депо в Подуяне е едно от най-достъпните места в страната за екстремно селфи. И едно от най-опасните.

Ако се приближим на по-малко от 2 метра от електрическата инфраструктура на железопътните гари, за да си направим селфи например, рискуваме да ни удари 25 000-волтова дъга, която почти винаги е смъртоносна.

От такава пострадаха тежко 7-годишно момиче и 13-годишно момче в Стара Загора.

„Опасностите са видими и невидими. Може по всяко едно време на жп-линия да премине подвижен жп-състав, контактна мрежа, прелезни места, които крият рискове“, казва още Костадинов.

Охраната в БДЖ се осъществява от служители на железниците, а в НКЖИ – от охранителни фирми. Не всички стотици депа и хиляди километри релси, обаче, могат да бъдат опазени от опасното любопитство на децата, които търсят екстремни селфита. Затова държавните железници, МВР и Агенцията за закрила на детето разясняват с брошури и срещи опасността от игрите в близост до железопътни гари и депа.

Стратимир Георгиев от Balkan Beast – автор на стотици екстремни селфита, включително на такова, при което се показва наполовина от прозореца на движещ се влак, съветва децата да не правят никога нищо подобно.

„Гледам да правя премерени рискове, да не прекалявам. Има много потенциални рискове – дали ще е стълбове, дали ще е жици. Знаех, че кадърът трябва да се получи на участък, в който тези неща ги няма. Гледах кондукторката да не е там. В самото купе имаше хора, помогнаха, много се изкефиха на цялото преживяване и всичко свърши благополучно“, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ