Специалисти: Свлачищни процеси над пътя към зимен курорт над Благоевград застрашават живота на преминаващите

свлачище-банско

Свлачищни процеси застрашават живота и здравето на преминаващите по пътя за благоевградския парк „Бачиново“ и курортната местност „Бодрост“. Това стана ясно на пресконференция в общината.

По продължението му има няколко компрометирани участъка с различни параметри, засегнати са и дървета в тях, както и по-големи скални блокове. Някои са падали дори на пътя, посочи доцентът по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов, който е извършил оглед на място. Пътят, започва непосредствено до скалата, без тротоар или укрепителна стена, което създава предпоставка за инциденти при нови обрушвания, каза още доц. Ангелов.

Предстои да бъде направен проект за обезопасяването му. За целта ще са необходими сериозни средства за изграждане на подпорна стена и други съоръжения. Финансиране отново ще се търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза кметът на Благоевград Румен Томов, цитиран от 24 часа.

Срутване на скална маса е компрометирала навес при депото за отпадъци край града, допълни Томов.

По целия скален масив над депото обаче има постоянно срутвания. В момента се проектира изграждане на подпорна стена, за да може скалните обрушвания да не компрометират депото. Направено е искане за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при Министерски съвет, с което да бъде изградена подпорна стена, посочи Румен Томов.

 

Предстои да бъде направен проект за обезопасяването му. За целта ще са необходими сериозни средства за изграждане на подпорна стена и други съоръжения. Финансиране отново ще се търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза кметът на Благоевград.

Снимка: Архив



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ