Проф. Коларова: При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е вид креслива алтернатива

Проф. Румяна Коларова

„На последната година президентите мислят за това, което ще оставят след себе си, но тъй като Румен Радев е отскоро в политиката и той има амбициите да се задържи малко повече, което означава, че петата година ще е нещо като рестарт“.

Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея с досегашната линия Радев консолидира някакъв вид опозиция на статуквото.

„Но тя електорално е не само нестабилна, на може и да се каже и не толкова значима. Радев, според декларацията на ДПС, загуби една съществена част от гласовете, с които беше избран“, каза още тя.

Според нея гласовете на ДПС са ключови при избирането на президент.

„В петата година той ще се опита да направи рестарт, и този рестарт ще стане с късен старт“, каза още тя.

„Ако се стигне дотам, че БСП регистрира някакъв вид електорален провал, веднага разместванията в партията ще поставят под въпрос отношенията на Нинова с президента. Ако се окаже, че позицията и стратегията на Радев спрямо протестите е довела до отлив от БСП и прилив към формацията на Манолова, или друго ново ляво, тогава БСП няма подкрепи Румен Радев“, обясни проф. Коларова.

По думите й успехът на Румен Радев ще се измерва със способността да се форматира някаква коалиция, която изключва ГЕРБ.

„При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е вид креслива алтернатива, която не води до електорален успех. Но ако се окаже, че се е форматирал център-ляво блок, значи критиката е била ефективна“, каза още политологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ