България има традиции на Аустрелиън Оупън

григор димитров 3

Откритото първенство на Австралия наближава все повече, а тази година България ще има двама представители в лицето на Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Историята на българския тенис в Мелбърн обаче не започва и не свършва с тези двама наши прекрасни спортисти и точно по тази причина ще си припомним и успехите на част от другите наши знаменити атлети.

Серията на Магдалена Малеева от 1991г.

Това е дебютното участие за най-малката от клана Малееви в турнира, но то се оказва и една от най-паметните. По това време българката е едва на 16-годишна възраст, но загатва на тенис обществеността за своя огромен потенциал, след като постига три поредни победи и се класира за осминафиналите, където губи от своята по-голяма сестра Катерина. Маги впоследствие достига още три пъти до тази фаза през своята кариера, но така и не съумява да я преодолее.

Историческото постижение на Милен Велев от 1994г.

Това е едно от най-значимите български постижения за мъжкия тенис към този момент, защото Велев успява да преодолее пресявките в Мелбърн, което е прецедент в родния тенис. Първото участие на Милен на надпревара от Големия шлем се оказва повече от паметно, тъй като съдбата го изправя в двубой срещу двукратния шампион Матс Виландер. Квалификантът се държи отлично в срещата и даже печели втория сет, ала получава травма в началото на третия и повече не печели гейм до финала на сблъсъка. Самият Велев признава, че е едва е ходел, само че това е бил неговият върховен момент в кариерата и просто е нямало как да се откаже.

Неколкократното достигане до четвъртфиналите на Мануела и Катерина Малееви

Мануела Малеева вече се е била установила сред топ състезателките в световен мащаб и заминава със сериозни амбиции за турнира през 1985г. Тя профучава през първата седмица на събитието, губейки само десет гейма и така достига до финалната осмица, където е спряна от Крис Евърт. Преди това в третия кръг тя надиграва именно Катерина. Най-голямата от трите сестри може да се похвали с още две класирания за четвъртфиналите в Австралия, но те са постигнати под швейцарски флаг.

Катерина Малеева също може да се отличи със сериозни резултати в Мелбърн. Вече ви разказахме за ситуацията от 1985г., когато Катя спира похода на Маги в нейния дебют, а българката има още едно достигане до фазата на последните осем, което се случва в предходния сезон, когато бива спряна от Хелена Сукова. Именно 1990-а е най успешната година в кариерата на Катерина, в която тя достига до три четвъртфинала на „мейджър“ турнири.

Победата на Цветана Пиронкова над Винъс Уилямс от 2005г.

Откритото първенство на Австралия далеч не е сред любимите надпревари на Пиронкова. Българката има 12 участия и никога не е преодолявала втория кръг, само че една от победите ѝ в Мелбърн ще се помни още много дълго време. Говорим за тази от преди 15 сезона срещу Винъс Уилямс, която по това време все още е в топ 10 на световната ранглиста. Нашето момиче е слабо позната тийнейджърка и никой няма съмнения в победата на американката, но Цвети още тогава показва, че е способна да победи всяка една тенисистка в даден ден и постига една от най-големите изненади в женската схема.

Заявката на Григор Димитров за бляскаво бъдеще

Всички знаем за паметния път на Гришо до полуфиналите преди четири години, когато беше на крачка от невероятен успех над Рафаел Надал, само че той вече бе доказан тенисист и това постижение дойде напълно закономерно, а и е добре познато на всеки един тенис фен. В Мелбърн обаче се случва нещо също толкова специално за първата ни ракета. Той преодолява пресявките през 2011г., повтаряйки постиженията на Милен Велев и Радослав Лукаев и освен това записва дебютната си победа на ниво Голям шлем.

Димитров надиграва Андрей Голубьов в три сета, за да постигне четвъртия си пореден успех в надпреварата и така се установява в топ 100, откъдето не е излизал до ден днешен. Григор досега си остава и единственият български играч при мъжете с победа в основната схема на Аустрелиън Оупън.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ