10 станаха българите, заразени с британския вариант на коронавируса

Проф. Асен Балтов

2 нови случая на заразени българи с новия вариант на коронавируса са установени днес. Те са пациенти на „Пирогов“. Това съобщи в ефира на Nova News директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

В момента в спешната болница се лекуват общо четирима носители на британската разновидност на вируса. Те са в среднотежко състояние, обяви болничния директор.

„Лечението им протича по същия начин като обикновения щам. Ще издам заповед за носене с висок клас на предпазване“, поясни той.

По думите му няма как новият щам да бъде скрит при тестване. „Ако PCR-ите секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат използвани като косвен белег, който като се извършват тестове ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам“, разясни проф. Балтов.

С новоустановените 2 нови случая носителите на по-заразния вариант на COVID-19 в страната стават 10. За първите 8 потвърди още снощи в предаването „Панорама“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ