Почина уважаван и обичан преподавател от СУ

софийски университет (1)

Почина дългогодишният преподавател във Философския факултет на Алма матер проф. д-р Леон Витали Леви. Скръбната вест съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Леви издъхна на 21 януари 2021 г., няколко дни преди да навърши 93 години.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 11:30 ч. в Софийските еврейски гробища. Леон Леви е роден на 11 февруари 1928 г. в София. Завършва „Философия“ в Софийския университет. През 1962 г. започва работа в университета като асистент. От 1976 г. е доцент, а от 1989 г. професор. Проф. Леон Леви е сред основателите на специалност „Психология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в България. Водил е лекции по психология на познанието и увод в психологията.

Неговите научни интереси са в областта на съдебната психология, има множество публикации върху психология на лъжата. Бил е преподавател и във Варненския свободен университет, Шуменския университет и Югозападния университет в Благоевград, където преподава увод в психологията, обща и педагогическа психология, съдебна психология.

„Проф. Леви беше човек с будна съвест, който търсеше истината и се бореше за нея дори с риск да пострада. Един от онези редки наблюдатели на живота, който с винаги готовото си чувство за хумор умееше да види забавното в ежедневието и да му придаде анекдотичен изказ. Колегите от специалност „Психология“ се разделят с колега, приятел и учител. Поклон пред светлата му памет!“, написаха от Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ