Харалан Александров: Борисов ще победи „на въпреки“ юмрука на Радев

Бойко Борисов 2

Борисов ще победи „на въпреки“ юмрука на Радев. Това каза Харалан Александров, политически антрополог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира следните теми:

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Какъв е потенциалът на отделните партии?

„Отново ще влезем в хипотезата, от която не сме излизали толкова години и в ежедневието си – кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България, ето, 4-април чука на вратата?“, попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че искането и моженето са различни неща. Той продължи, че има огромен копнеж по властта, който само се е засилил в условията на пандемия и на видимо по-голяма роля на държавата. Управлението дава възможност за реализирането на големи проекти и на визия за бъдещето на страната. В момента обаче сме свидетели не на съревнование на такива визии, а на това кой ще успее да мобилизира недоволството, отчаянието и гнева и ще опише своя противник като по-лош от себе си. Единствено ГЕРБ са в позиция да показват какво са направили, защото са в управлението, останалите партии са заети с това да покажат, че техните противници са по-лоши от тях самите. „Докато преди половин година имаше общ фронт срещу ГЕРБ и всички хулеха управлението, къде с основание, къде не, то в момента се нападат един друг. Според мен тече битка за тези половин милион или 800 000 гласа, които обикновено описваме като протестен вот и това започва да става много видимо!“, обясни социалният антрополог.

Що се отнася до възможностите за управление, то много неща зависят от организацонните възможности на партиите, от кадровия им потенциал, от международните им контакти, както и от големите геополитически промени в света. До голяма степен зависят и от промените в курса на водещата държава САЩ, които имат нов лидер, който ясно е заявил, че приключва епохата „Тръмп“ и ще превърне Америка отново в лидер на глобалната либерална демокрация. Пред Байдън и екипа му стоят и много предизвикателства, които са свързани с необходимостта от лекуване на разкъсаната социална тъкан, трябва да се възстановяват разпаднати структури, доверие. „В този смисъл ситуацията не е много по-различна от тази в България, където в продължение на една година се упражнявахме в това да се мразим и да рушим доверието в институциите. Това са поразяващите ефекти на радикализацията! Тези, които имат капацитет, са тези, които разбират света, които могат да маневрират в тази сложна ситуация и които достатъчно успешно могат да се възползват от възможностите, които предоставя една глобализираща се икономика!“, категоричен бе той.

Социалните мрежи.
„Това звучи абстрактно за хората, които нямат висок образователен ценз!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това е голям проблем и хората с нисък образователен ценз трябва да си го повишат. „Светът спира да е уютно място за прости хора!“, категоричен бе той.
„Но аз виждам колко са уютни социалните мрежи за самозвани, необразовани хора, които са се оторизирали да се изказват по всякакви теми, някои от които дори не могат да напишат!“, отбеляза Беновска. Харалан Александров отговори, че социалните мрежи са един вид отдушник. Създава се нещо като субсидирано усещане за социално участие.
„Вие казахте, че ще има регулация на социалните мрежи, къде я видяхте, от Америка ли започна?“, попита водещата Беновска. Харалан Александров отговори, че САЩ са пострадали доста от хибридната война и са си дали сметка за възможността социалните мрежи да бъдат използвани за насъскване и разрушителност. В този смисъл е станало ясно, че без регулация злото взима превес, защото така става в първичните групи. Когато групата е в примитивен режим, тогава взема връх най-варварската гледна точка. По същия начин в социалната мрежа побеждава най-зловещата версия за конспирация.

Каква ще бъде предизборната кампания?
„Но хайде да се съсредоточим върху това, че вероятно предизборната кампания ще бъде много съсредоточена във виртуалното пространство?“, попита водещата Беновска. Александров отговори, че според него голяма част от мислещите хора са потресени от лъжите и омразата в социалните мрежи и започват да се оттеглят от тях. Сега много по-малко хора вярват на фейсбук в сравнение с преди 10 години например, когато точно фейсбук е бил голямата надежда за участие в публичността. В момента все повече хора започват да се връщат към авторитетните медии.
„Добре, но как ще стигнат ясните послания до онази част, която преди малко се съгласихме и двамата, че е необразована и самооторизирала се да бъде пророк в собственото си село? Ще гласуват ли тези хора?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ще гласуват най-вероятно под напора на страстта и страха. Ако политическите партии откажат да работят с тях, тогава е вероятно да последва някой налуден пророк. „Аз лично се надявам, че това няма да се случи, защото ударите на реалността са толкова сурови през последните месеци, че опровергаха голяма част от фалшивите месии!“, добави социалният антрополог. Пример за това е първоначалното отношение към коронавируса, когато много хора са мислили, че това е някаква конспирация на световните елити, но след като много хора са пострадали, вече има по-голямо смирение.
Що се отнася до кампанията, според Александров тя изглежда вяла. Сякаш основните играчи не инвестират толкова в тези избори, а ги разглеждат като подготовка за следващи. Споделя се очакване, че ще има период на нестабилност и трудно сформиране на правителство и това ще доведе до следващи избори. Към това трябва да прибавим, че ключови играчи като БСП имат големи вътрешни проблеми за решаване и изборите за тях идват в неподходящ момент.

Борисов и социалните мрежи.

„Министър-председателят Борисов е много изкушен от социалните медии, как ще се реализира това, дали той ще се урегулира?“, попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че успехът на Борисов се дължи до голяма степен и на медийните му изяви, наред с организационните му възможности и компетентности в различни сфери. След силната медийна подкрепа за протестите той е потърсил алтернативна възможност за изява и с лекота се е позиционирал в социалните мрежи. Той е започнал да го върши, защото не е имал какво друго да прави. Борисов е бил много сериозно атакуван, станал е жертва на много тежка компроматна кампания и на практика протестите са го прогонили от София. Така Борисов е започнал да обикаля периферията на страната, където хората му се радват, продължил е да участва в международни изяви и изобщо е запазил профила си на човек, който просто управлява.

Ще попречат ли компроматите срещу Борисов да спечели изборите?

„Колко ще бъде силен парфюмът на митичната „Мата Хари“, която министър-председателят спомена в „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и колко ще бъде силен шумът на еврата и блясъкът на златните кюлчета?“, попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори, че Борисов е успял да трансформира ситуацията от много конфузно положение в такова, в което провалът в личния живот води до успех в публичния. Борисов запазва патерналистичната си традиция на обгрижващ целокупното население добър баща и същевременно признава своите забежки по сексуално-романтична линия, което го прави симпатичен. Голяма част от българите са готови да му простят, колкото и странно на пръв поглед да изглежда това. Затова и социолозите дават отново предимство на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Според Александров тук трябва да се добави, че огромната сила на Борисов е слабостта на неговите врагове. Неговите противници имат сериозни „когнитивни дефицити“, по думите на социалния антрополог.

Президентът Радев.

„Но да Ви попитам за един може би по мъжки мотивиран опонент на Борисов, това е президентът Радев, който вдигна юмрук, каза „мутрите вън“ и често прехвърчат задочни искри в разменени през медиите реплики между двамата. Къде ще бъде Радев в тези парламентарни избори?“, попита водещата Илиана Беновска. Александров отговори, че е изглеждало, че президентът има своя момент на триумф, но впоследствие много хора са се уплашили от радикалността на неговия жест. Радев търпи критики за това, че не събира, а разрушава. Според социалния антрополог Радев има качества, той е смел, принципен и целеустремен човек, което го прави ценен като военен командир. Той би бил добър военен лидер. Голямата драма е, че Радев е политик, а неговата работа е различна от тази на генерала. Работата на политика е да гради мостове, да намира повод за компромис и да придвижда проекти. Така че, когато се е стигнало до момент, когато трябва да се решават реални проблеми на страната, се е видяло, че е нужен човек с друг профил. Така Борисов по естествен начин си е върнал лидерството, защото търси поле на общи интереси. Радев си е останал военен, който стреля и се отбранява, той мисли за политиката във военни категории.

Корнелия Нинова.
„Преди малко използвах метафора в един разговор с член на БСП – какво става, „ще си отиде ли момичето“?“, попита водещата Илиана Беновска. Харалан Александров отговори: „На мен ми е жал за момичето, защото то е под ужасен обстрел! Момичето Корнелия изглежда е на ръба на силите си, изглежда води битки на няколко фронта, изглежда преживява тежки семейни разочарования и тежки предателства от хора, на които е смятала, че може да разчита!“.

„Тя се раздели с един от най-близките до нея хора, който ѝ е помагал за изграждането, Георги Гергов!“, отбеляза Беновска. Александров отговори, че първоначално Нинова се е обявила срещу „бароните“ в партията и е „скачала“ на премиера Борисов, което се е харесвало на народните маси. Нинова обаче трябва да насочи своята агресия навън, а не да се саморазправя с несъгласни с нея хора, какъвто е случаят с Гергов. Всичко това руши БСП. Харалан Александров заяви: „ГЕРБ изглеждаха в много лоша ситуация преди половин година и ако в тази ситуация БСП не вземе управлението, това е голяма драма, голяма катастрофа. Просто историята ѝ поднася на тепсия тази възможност. Ако това не се случи, това вече е много тежко дискредитиране на нейното лидерство. В този смисъл тя е в много трудна роля!“, завърши Алексадров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ