Борисов за Радев: Да си каже позицията за Навални, няма да му се карат

Бойко Борисов 2

„Президентът беше много изчерпателен и по един много елементарен въпрос – позиция за ареста на Алексей Навални и съпругата му. Изчетох какво ли не друго, но не и позиция. А нашата позиция – на евроатлантическата, демократичната общност е да бъде освободен. Не чух позиция и за изгонените руски дипломати – над 6, когато говори за Гебрев. Със службите на Великобритания много работим по тази тема.

Да, вътрешна работа е безспорно, но ние защо каним наблюдатели от други страни на изборите, за да ги наблюдават? За да могат да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни и прозрачни. С нищо не съм го засегнал, за да може така остро да отговаря. Освен да каже позицията си – да/не – няма да му се карат толкова, не е страшно. Само попитах каква е позицията на най-висшата инстанция в държавата. Нямаме я позицията. Позицията на правителството е незабавно да освободят хората, които са задържани заради политическа дейност. И това не значи, че разваляме отношенията си с Руската федерация“. Това коментира премиерът казуса със задържането на руския опозиционер Алексей Навални и съпругата му и липсата на конкретен коментар от страна на президента Румен Радев.

Борисов каза, че когато нещо е прагматично и в полза на държавата, правителството го прави, но когато става въпрос за нарушение на ценностите, си казва позицията си.

Припомняме, че вчера Борисов заяви, че държавният ни глава мълчи оглушително по въпроса. След което в отговор, Румен Радев каза, че министър-председателят се прави на радетел за демокрация.

Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха. Екоминистърът Емил Димитров му обясни детайли по процеса.

Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната. Той заяви, че могат да се заделят пари, за да се изчистят всички и след това контролът да се засили.

„На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем. Тежи им да си удължат километрите до най-близкото депо, затова – санкции“, каза премиерът, цитиран от „24 часа“.

Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

„Знаем във всеки един завод в реално време точно какво се гори“, категоричен бе министър Димитров.

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%.

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха.

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ