Нинова вихри предизборни интриги във Варна – дели водаческото място в листата между Гуцанов и Премянов

корнелия нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова завъртя медиен панаир във Варна през уикенда, след който обслужващите я медии съобщиха, че в БСП били „приети десетки социалисти“, сред които и напуснали партията, тъй като били недоволни от предишните й председатели.

Истината обаче е, че Нинова е пропътувала 500 километра до морската столица и още толкова обратно, за да спазарява челните позиции в листата на столетницата за предстоящите парламентарни избори, предаде ПИК, цитирайки информация от отлично информирани източници от тамошната червена организация. На сбирката във Варна е имало само 25 души, допускани по списък, след което Нинова и шефът на местната структура на БСП Борислав Гуцанов, са дали пресконференция за светлото бъдеще пред партията, ако спечели изборите.

Червените проблеми във Варна обаче са един от най-болезнените мазоли на лидерката. Причината е, че тя дълго време води война именно с Гуцанов, за когото дори обяви, че е свалила доверието си и се опита да го смени от началническата позиция на БСП в града, но срещна отпора на местната организация, както и на много членове на предишния Национален съвет за разправата й с него.

Впоследствие обаче Нинова бе принудена да влезе в преговори за подкрепа от страна на Гуцанов и хората му по време на вътрешнопартийните избори за лидер, тъй като това е третата по големина структура на столетницата след София и Пловдив. В София тя мълчаливо нямаше подкрепа, а Пловдив демонстративно се дръпна от нея заради скандалите им с тамошния лидер на социалистите Георги Гергов, когато тя вече изключи от партията.

Гуцанов изненадващо обърна палачинката преди вътрешнопартийния вот и от върл враг на Нинова се превърна в неин поддръжник. Запознати от морската столица веднага съобщиха, че тя е сключила сделка с него да го направи водач на депутатската листа на БСП за изборите тази година, ако организира подкрепата й за втори лидерски мандат. За благодарност Нинова вкара Гуцанов и в новото Изпълнително бюро.

Месец след вътрешнопартийните избори на БСП за лидер обаче пред централата в града се разигра кървава драма с побой и избити зъби. Екшънът се развихри между Борислав Гуцанов и депутата от БСП Иван Иванов – Пилето заради две кандидатури на членове на организацията в Долни чифлик, един от които трябва да влезе по право в Областния съвет на партията. Зад едната стои Гуцанов, а зад другата – Пилето.

Тъй като печели човекът, зад който стои Гуцанов, след заседанието шефа на структурата в Долни чифлик Валентин Вълчев беше нападнат и пребит, макар в полицията да липсва информация за случая. А Иван Иванов – Пилето, беше изключен то БСП, макар преди това да се смяташе за много приближен на Нивова и неочаквано да стана депутат от 26 място в листата, но с добре стимулирани преференции.

Новата сделка на Нинова с Гуцанов обаче напълно е елиминирала Иван Иванов-Пилето в полза на първия.

Абсолютно нерешим обаче остава конфликтът на лидерката с другия варненец – Красимир Янков. Той не само беше неин конкурент на изборите за лидер на столетницата, но след това напусна парламентарната й група и БСП и създаде своята партия „Българска прогресивна линия“, в която привлича недоволни от Нинова социалисти не само от морската столица, но и в целия регион.

Паралелно с това Нинова открито заиграва и още един варненец – Красимир Премянов, който и сега е коалиционен партньор на БСП чрез ПК „Тракия“. Той бе поканен от лидерката и на срещите на нейното ОФ уж за честни избори, на които досега се явяват само бивши и настоящи политически партньори на столетницата.

Този път обаче Премянов е поставил категоричен ултиматум на Нинова, че за да получи подкрепата на неговата структура, иска да стане депутат, т.е. да заеме избираемо място в листата за изборите на 4 април. Премянов беше шеф на парламентарната група на БСП по време на управлението на Жан Виденов, откогато датира и фразата, че „за Изток България граничи с Премянов“.

Това е и причината Нинова спешно да изприпка до Варна през уикенда, за да се спазарява с Гуцанов за местата в листата, където трябва да се гарантира и влизането на Премянов в следващия парламент. Тъй като водачът на листата обаче се определя от „Позитано“ 20, не се знае в крайна сметка кой от двамата ще поведе хорото на кандидатите за депутати в 45-о Народно събрание във Варна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ