Лавина падна край Банско

Банско

Лавина падна край Банско и днес. Природният феномен беше заснет на видеоклип, който ни бе предоставен от Иван Родов.

На кадрите ясно се вижда свличането на огромни количества снежна маса, които образуват огромен облак от сняг.

Лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават по-тежки, очаква се нов снеговалеж, предупредиха от Планинската спасителна служба.

При трагичен инцидент в Пирин 18-годишен спортист загина в един от Бъндеришките улеи, след като беше повлечен от лавина.

„Карането на ски и сноуборд извън обособените писти е проблем, който не трябва да се решава със забрани и рестрикции, а с разбиране и ясна политика на действие в тези терени“, каза директорът на ПСС Емил Нешев. По думите му цялата индустрия в зимната ски-мода е насочена към фрий райд, затова трябва да се намерят начините той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен.

Карането на ски и сноуборд извън маркираните ски писти и трасета, определени в Плана за управление на Националния парк „Пирин“ от 2004 г., е забранено, а това е една от най-честите причини за образуването на лавини.

На територията на националния парк работят шест системи за противолавинна защита, поддържани от дирекцията на парка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ