Удар на митничарите: Заловиха над 2 милиона нелегални маски

маски

Митницата конфискува близо 2 000 000 контрабандни маски срещу коронавирус по време на пандемията. Най-мащабните опити за нелегален внос са били по време на първия локдаун, пише в. „Телеграф“.

От Агенция „Митници“ заявиха, че всички годни задържани медицински изделия – маски, шлемове, костюми, дезинфектанти, след това се предоставят на здравното министерство и БЧК. На РЗИ пък дарили съвсем наскоро 175 тона етилов алкохол и спирт, годен за дезинфекция.

Най-голям бум в контрабандата от началото на пандемията до момента са опитите у нас да се вкарват тайно предпазни средства, разказаха от агенция „Митници“. Така например при първия локдаун митничарите откривали масово между фланелки, чанти и маратонки, натъпкани кашони с маски и дезинфектанти. През този период на ГКПП „Капитан Андреево“, са заловени над 1 500 000 защитни маски, 54 600 антибактериален гел в различни разфасовки от 50 мл до 1 литър, както и близо 40 000 ръкавици и защитни костюма. При един от случаите тираджията представил декларация, че вози веро и други миещи препрати от Турция за Румъния. При проверката обаче между стоките лъснали над 500 000 маски, 2300 комплекта защитно облекло и 54 600 пластмасови туби с дезинфектант.

Митничарите масово засичат освен медицински маски, но и такива от плат с щампи на известни марки. Най-контрабандираните били със знаците на „Адидас“, „Еър Джордан“, „Чикаго булс“ и „Шанел“. По време на великденските празници бил спипан камион, в който били натъпкани 159 783 маски, от които 147 250 медицински и 12 533 от плат. Близо 800 от ушитите били с въпросните лога. „Тъй като маските от плат не са сертифицирано предпазно средство, а и нарушават права на интелектуалната собственост, те подлежат на унищожаване“, обявиха от митниците.

Само преди няколко дни на „Капитан Андреево“ беше спипан тир, в който по документи трябвало да има групажна стока от Турция. Митничарите обаче усетили, че има нещо гнило и с рентген видели, че сред багажите се мъдрят още 70 допълнителни кашона. В тях имало 63 000 нелегални маски, както и няколко хиляди тениски, блузи и чехли, имитиращи марки като „Карл Лагерфелд“, „Пума“, „Том Тейлър“ и т.н.

„Когато производствата приключат и бъде доказано нарушението, годните за използване предпазни средства се предоставят на съответните държавни органи. През 2020 г. на Министерство на здравеопазването и на БЧК са предоставени над 933 000 маски, близо 440 000 ръкавици, 3000 костюма и над 1000 шлема, както и близо 600 потребителски флакона с дезинфектант“, заявиха от агенция „Митници“. На всички 28 РЗИ-та у нас пък били дарени над 175 тона нелегален етилов алкохол и спирт. Той може да се използва като средство за дезинфекция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ