Празник за гратисчиите! Дупка в системата позволява на трима души да пътуват с един билет в градския транспорт в София

автобус

Нова техника за гратисчиите в София – пробивът е свързан с пуснатата скоро система за електронно плащане и бързо се разпространи в социалните мрежи.

Как е възможна тази „услуга” без да бъдем глобени?

Преди няколко седмици общината въведе купуването на карта в градския транспорт и през мобилния телефон като за удостоверяване се ползва кю-ар код.

Оказва се обаче, че за дневната и нощна карта на цени от 4 и 2 лева, купени през телефона, може да плати само един пътник, а други след него могат да се возят безплатно, предава Би Ти Ви.

Купуваме дневна карта на цена от 4 лева през мобилен телефон. За няколко минути първия пътник се сдобива с кода, с който става редовен. Ако по-късно препрати данните и паролата си на друг и той влезе в сайта за мобилно таксуване, вторият пасажер също се сдобива с код. Така в обществения транспорт могат да се возят двама пасажери, но с един платен документ.

Дефектът в системата за мобилно плащане означава по-малко приходи за Центъра за градска мобилност. За това от днес се блокират акаунтите след третото влизане в системата от различно устройство, а първият потребител получава и предупреждаващ имейл.

До момента над 5700 потребители са се регистрирали в сайта за плащане през мобилен телефон, над 2000 са си купили карти, а да злоупотребят са опитали под 1% от пътниците.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ