Окончателно, карантинираните гласуват с преносими урни

Парламент

Карантинираните ще гласуват с преносими урни по домовете си, а мобилните секции ще са от минимум трима членове. Това решиха окончателно депутатите на второ четене с поправи в закона за извънредното положение.

Управляващите отхвърлиха идеята на ДПС партийните агитации на закрито да се случват с допустим капацитет колкото е за кината и театрите. За момента това е 30% от максималния брой хора, които могат да се поберат в залата. Тази идея беше приета вчера в правната комисия, но в пленарната зала управляващите остро се разграничиха от нея.

Предложението си ДПС правили, за да не превръщат предизбораната агитация в концерти, обясни Хамид Хамид от ДПС.

„В момента при ограниченията има забрана за събирането на 20 човека в едно помещение. Това дава предимство на онези формации, които дават възможност за правене на концерти да пълнят зали, а онези, които залагат на агитации да събират по 15 човека. Правим го, за да не правим кампанията само в концерти. Смешно ще звучи в медиите, че партия Х днес направи концерт за своите симпатизанти. Това работи само за една формация от шоубизнеса“, каза Хамид.

Колегата му Йордан Цонев пък обясни, че има противоречие в противоепидемичните мерки и от там идва объркването.

„Категорично не сме против да се провеждат концерти и театри пред хората. Ние от ДПС подкрепяме тези мероприятия въпреки че в цяла Европа са затворени театрите от година. Но каква е разликата дали хора събрани в една зала и ще гледат театър или ще са събрани за партийни цели. Изравнете режима. Противоречеие има, иначе другото си е обикновено лицемерие“, допълни Цонев.

Критиката срещу идета най-вече имаше малкият коалиционен партньор от „Обединени патриоти“. Хората не могат да бъдат спрени да идват на партийните мероприятия и това ще вкара организаторите в нарушения бе тезата на Александър Сабанов.

„Ако в зала за 100 човека дойдат 50, а има право само за 30, какво правим с останалите 20 човека? А ако искам да направя проблем на моя конкурент? Разбоира се, че ще вкарам в залата му още 20 човека, ще го снимам и ще му пратя РЗИ“, добави патриотът и обясни, че няма как да се контролира притокът на хора, защото при кината и театрите той се контролира с продажбата на точен брой билети.

Депутатът от ГЕРБ и музикант Калин Вельов пък се включи по темата с шега, която обаче беше обърната на пиперлива обида от страна на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Музикантите ползват мрежичка пред микрофоните си, за да ограничат компресията при някои букви като „П“. Така се спира въздухът и слунките, които излизат. Затова много е важно за да запазим здравто на хората да ограничим в залите опасността при казването на БСП и ДПС“, пошегува се Вельов.

„Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?“, попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, като намекна известна от летните протести обида към председателката на парламента Цвета Караянчева.

„Това беше толкова грозно“, отвърна му Караянчева.

Окончателно в закона се реши карантинираните, които искат да гласуват да подадат заявление за желанието си до 3 дни преди деня на вота – 4 април. Избирателните комисии в чужбина също да са с минимум трима членове, а здравният министър да въвежда конкретните мерки свързани в изборния процес, като преди това се е консултирал с главния държавен здравен инспектор.

От БСП гласуваха твърдо против всички предложения. Според социалистите всяка промяна в изборните правила трябва да се прави само в Изборния кодекс.

„Злагате и минирате тежко опорочаване на предстоящите избори. Създавате нормативен хаос и вие носите отговорността“, каза Филип Попов от БСП и обясни, че с примането на промените се погазва Законът за нормативните актове.

Красимир Ципов от ГЕРБ опроверга твърдението, като обясни, че с този закон до сега са се правили промени в Кодкса на труда, закона за държавния служител, закона за чужденците и др., с който са въведени мерки срещу разпространението на коронавируса от една страна и от друга за взети финансови и социални мерки за страната.

„В сегашната ситуация трябва да се въведат само тези мерки, за да се даде възможност за нормалното провеждане на вот, а това не налага трайни промени в Изборния кодекс. С промяната в този закон само посочваме как да гласуват лицата под карантина“, каза още Ципов.

Зам.-председателят на правната комисия Християн Митев го подкрепи като даде пример с Полша и последните президентски избори там.

„В полша има подобен закон, който е приет през 2020 г. и се прилага само в тази ситуация на пандемия. Предвидено е в него, че ако няма пандемична ситуация се прилага само основният закон“, обясни Митев.

Зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин пък поиска времето за регистрация на карантинираните избиратели да е един, а не три дни.

„Не 3, а 1 ден преди изборите. Бях преди 2 седмици наблюдател на изборите Казахстан. Там не само такова заявяване бе възможно до 12 часа преди изборния ден. Така хора, които в последния момент са поставени под карантина ще могат да упражнят правото си на глас. Съвременната комуникация дава възможност за навременно известява“, каза Вигенин.

Първо да се приемат предложенията за видео наблюдение и активна регистрация на БСП, поиска пък колегата му Крум Зарков.

Законопроктът, внесен от управляващите, е единственият, който предлага решение за това как да гласуват карантинираните и никоя груга партия няма внесено подобно предложение, изтъкна Александър Иванов от ГЕРБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ