Разбиха мощна престъпна група за фалшиви пари и документи, 9 в ареста

акция-фалшиви-пари5

Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви пари в различни валути, както и на български лични документи, съобщиха от прокуратурата.

„Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, предстои да бъдат привлечени още. Характерно в случая е, че групата е изготвяла и неистински документи. Фалшивите пари са били основно долари и евро”, заяви изпълняващият длъжността ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Общо задържани по случая са 9 лица за 72 часа, към момента четирима от тях имат повдигнати две обвинения, но предстои това да се случи и за останалите. Обвиненията са участие в престъпна група и за „приготовление за изготвяне на неистински парични знаци”. Такова обвинение са получили и други двама от задържаните, предаде Нова телевизия.

Групата се е занимавала професионално с тази престъпна дейност. Дейността им е идентична с друга група, разбита в края на 2018 година в Слънчев бряг. В тази група са участвали лица от предишната. Някои от тях дори са били осъждани за това престъпление.

„Новото е това, че са доста предпазливи в дейността си. Има точно изразена йерархия, по която действат. Лидерът не се е виждал с крайните лица, той държи връзка само с лицата, които са печатали парите и личните документи. Има и хора, които изпълняват само посредническа дейност” обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

По време на операцията са открити около 360 хиляди долара и 410 хиляди евро. Открити са и множество фалшиви свидетелства за управление на МПС.

Главният прокурор разпространи видео от спецоперацията в Twitter.

„Противодействието на престъпленията, свързани с паричната система на ЕС и САЩ, е приоритет за Прокуратурата. Работата с нашите партньори от правоохранителните структури извън страната е гаранция за успех. Поздравления за добрата работа на Специализирана прокуратура и ГДБОП“, подчерта той.

Снимки: МВР



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ