Полицаите вече се гаврят с шофьорите! Никога не сте и предполагали, че могат да ви глобят за тези неща…

пътна полиция

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки се на потърпевши.

От КАТ потвърдиха, че наличието на задължителните помощни средства за всеки автомобил не е гаранция, че няма собствениците им да отнесат глоби, ако са негодни за употреба. Санкцията за нарушението е в размер на 20 лева, уточниха униформени от София.

От 10 години насам има изисквания от Министерство на здравеопазването за това какво точно да съдържа аптечката в колата. Сред 15 артикула са посочени различни видове бинтове, превръзки, кърпи, игли, ножици, пластир за рани и разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности. „Кислородната вода е със срок на годност една година и трябва да се подменя, но почти няма водачи, които да са наясно с това и смятат, че само наличието на аптечката е достатъчно, за да не бъдат наказани”, категорични са от Пътна полиция.

Катаджии от столицата споделят, че актове за аптечки с изтекъл срок на годност пишат само колегите им, които искат да се заядат с шофьор. „Случва се, когато някой водач се държи като недосегаем и се прави на интересен”, признаха работещи в системата на МВР.

Униформените следят и дали пожарогасителите в автомобилите са годни за употреба. Те трябва да минат на преглед веднъж годишно и да им се постави стикер, доказващ, че са изправни. „Това се случва в пунктовете за технически прегледи, които водачите задължително трябва да посещават всяка година”, уточниха от Пътна полиция. По думите на униформените, по тази причина катаджиите почти не засичат водачи с негодни пожарогасители. Спипат ли такъв, той няма и преглед на колата и тя директно се спира от движение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ