Проф. Балтов обяви дългоочаквана новина от цяла България

Проф. Асен Балтов

„В момента текат финалните преговори и до един час ще има и официална новина за оксфордската ваксина. Ще се разбере веднага, след като тя бъде одобрена за България“, това каза шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в „Още от деня“ по БНТ.

„Ще имаме още едно голямо портфолио от ваксини, които да добавим. Тази ваксина е най-лесна за поставяне, независимо, че е двудозова, няма нужда от специално съхранение, а при нормални температури.

За над 65-годишна възраст се чака голяма разработка от клинични проучвания в САЩ, говорим за сериозна група от пациенти, които са над 50-годишна възраст.

Притеснително е, че е била много малка извадката при тези хора“, поясни Балтов.

„Тези ваксини, ако се одобрят, трябва да дойдат в България в средата на февруари. Буквално този месец ще бъдем заляти от 100 хиляди ваксини на Пфайзер и Модерна, следващия още толкова.

Реално от понеделник започваме втора фаза в София. Все още има колебаещи се. Фазите не се затварят, те винаги могат да подадат. Така ако някой реши, че не иска да се ваксинира, не е окончателно, когато поиска, може пак да го направи.

„Имаме колеги дори в „Пирогов“, които са си сложили ваксина с хронично заболяване и се чувстват прекрасно“, категоричен бе шефът на „Пирогов“.

Проф. Балтов показа и важна таблица, която разкрива кога и колко ваксини ще има в скоро време в България.

„На практика до края на годината ще дойдат 18 милиона ваксини у нас.

Изведнъж на световно ниво България ще изпъкне с едни гърди напред.

Ще ви дам пример – в „Пирогов“ съм ваксинирал 520 колеги, преболедували са 550. За един месец установихме, че 80% от персонала е придобил имунитет – с ваксина или без“, поясни проф. Балтов.

„Имаме много разговори с премиера Бойко Борисов за мерките и ресторанти. Мерките у нас са наистина много либерални, ако видите какво става в Европа, ще го осъзнаете.

Казахме, че до края на месец февруари да бъдат затворени ресторантите и, ако се увеличат бройките, да се мисли отново за това“, каза още шефът на „Пирогов“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ