Прокуратурата пак нахлува в президентството, този път по заповед отвън

Румен Радев

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщават от обнинението.

Припомняме, че вчера след проверка, от ОЛАФ обявиха, че има нарушение при изготвяне на поръчката за джиповете на МВР, която е направена в изключително експересен срок по времето на Пламен Узунов, който бе инсталиран за вътрешен министър от Румен Радев.

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

От ОЛАФ имаше и препоръка към прокуратурата за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените от ОЛАФ доклади са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените от ОЛАФ материали са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“.

По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл. 321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

Припомняме, че Пламен Узунов отнесе обвинение от спецпрокуратурата след, като стана ясно, че е правил доста интересни услуги на обвиняемите бизнесмени Бобокови. От държавното обвинение показаха разговорите между Пламен Бобоков и Пламен Узунов от които стана ясно, че президентският секретар не се е щадял, пращал е съдебни решения преди те въобще да да разписани и обявени, както и заявки за назначаване на посланици, които са удобни на Бобоков.

От прокуратурата допълват, че по досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата, подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал. 2 от НПК).

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ