Опашката на лифта е по-опасна за Банско и от COVID-19

7 Dni Bulgaria03.02.2021
27

Настане зима, сняг завали, опашка се извие на лифа единствен…

С и без коронавирус, положението в Банско стихотворението пак е същото.

Опашка от сутрин до здрач, при това още по-дълга и далеч по-нервна и заради задължителните противоепидемични мерки.

Благодарение на зависимостите на българската власт от шепа екорекетьори, курорт №1 на Балканите продължава да се мъчи без втори лифт. А той е задължителен днес в условия на пандемия!

Министър Марияна Николова каза, че ще се опита да издейства 50 милиона за рекламиране на курортите. Зимните ни такива били едни от малкото в Европа с гарантирано ефикасни мерки срещу COVID-19.

Хубаво, но безсмислено.

Тя иска да направи нещо, десетки под нея бойкотират. Ще рекламираме колко е хубаво на Банско. Чудесно, ама в края на февруари целият свят ще излъчва поредните стартове от Световната купа над Банско. Телевизионните екипи на медии със стотици милиони зрители аудитория ще се качват с лифта и ще показват огромните опашки долу. И всеки облъчен от скъпата реклама на Николова чужденец ще си каже: Да, КОВИД няма, ама и лифт няма!

Миналия петък, събота и неделя беше кошмар нормалните туристи да се качат с кола до пистите. В пикът задръстването беше… двучасово. По-предишния уикенд беше така. Задаващият се ще е същия.

За скиорите кошмарът е подобен на лифта. Че и по-голям. Въобще става голяма мъка да отидеш на Банско.

Което вече е национален проблем. Защото Кирил Ананиев може да ви каже какво влиза в хазната от този курорт, от добавената му стойност върху родната икономика, от имиджа на зимна туристическа дестинация, който създава на България.

Днес имаме безпрецедентна ситуация. Почти всички курорти в Европа са затворени. Банско е в Топ 10 на работещите в момента. Това можеше да бъде държавен приоритет. И да доведем в Банско хората, които няма къде да карат.

Всъщност точно, защото няма къде да карат, ние чакаме скиорите сами да хванат пътя към Банско. Искаме да кълват на кукичка без стръв. Поне един втори лифт да бяха закачили на нея…

Някога в Турция имаше военно положение, заради „преврата“ срещу Ердоган. Затвориха курортите. И нашите летни такива се напълниха с хора, избягали от Анталия. Не направихме нищо да ги превърнем в постоянно идващи в България. Мислехме, че вечно ще са тук. Деряхме ги с такси, хранехме ги с манджа с изтекъл срок на годност, искахме им по 50 лева за чадър.

Турците обаче вдигнаха обсадата, а туристите си вдигнаха чукалата от родното Черноморие. И настана вой от Балчик до Синеморец: „Няма бизнес, няма туристи, гладни сме“.

Липсата на държавна политика обрича на същото и зимния ни туризъм. До следващата зима ще се намери цаката на короната, ще отворят световните ски-центрове. И тези, дето днес ги чакаме на Банско, защото няма къде, утре няма да дойдат, защото вече има къде. И ние ще си ядем задниците от яд! И от глад, защото дупката „Банско“ в бюджета ще става все по-голяма.

Заради един втори лифт…


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ