Дойчин Василев: Няма шанс Атанас Скатов да е оцелял

Атанас Скатов 2

„Няма шанс да е оцелял. След като е обявен в неизвестност от тези, които са били около него – няма шанс. Може да се надяваме на чудо, но чудеса от този род почти не стават там“. Това коментира пред kmeta.bg именитият алпинист Дойчин Василев по повод информацията за инцидента със Скатов. Както вече стана ясно, сливналията е паднал на слизане към базовия лагер на К2.

„При тези условия би трябвало да е ясно, че всичко може да се случи. Още повече, че имаше скоро случай, в който върхът беше изкачен от други алпинисти, придружен с трагедия – като един от участниците загина. Недоумявам как Скатов реши да рискува докрай. Трудностите са толкова много. Но всеки решава според квалификацията си, усещанията си към планината, подготовката… много са факторите“, посочи Василев.

По думите му първо трябва да се изясни инцидентът – как е станал, има ли свидетели… евентуално би могло да се намери тялото му, смята той.

„К2 е много тежък и опасен. Лошото е, че доста хората го подценяват, надценяват собствените си възможности и това е резултатът“, заяви аплинистът.

Върхът е опасан с въжета по много маршрути. По този, по който Скатов се е изкачвал ежегодно се слагат все нови и нови и въжета, но за следващите катерачи те стават стари. Едно прекъсване води до такива инциденти. В историята има много такива случаи. Йежи Кукучка – големият полски алпинист загина точно по този начин, обясни Василев.

„Разчитайки на здравината на нещо непознато, на едно въже, което не знаете кога е сложено, колко е здраво вие залагате живота си на карта“, категоричен е той.

Дали има шанс да бъде намерено тялото на родния алпинист Василев коментира, че зависи от терена, трябва да има хора, които да се ангажират с това, да се направи спасителна акция.

„Това ще бъде не само поука сега, но и за бъдещите алпинисти, които биха тръгнали по същия маршрут другата година“, заключи той.

По думите му човек трябва да е маскимално подготвен физически, психически и технически, за да тръгне да изкачва К2. И да има късмет. „Толкова много трагедии са се разигравали там, че човек ако се замисли ще си направи много сериозни изводи. Има случаи, при когато са загивали по 12-13 човека на сезон“, уточни Дойчин Василев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ