Планинските спасители от Банско с 3 акции за 3 дни

банско 4

През последните дни случаите със скиори и сноубордисти, потърсили помощ от Планинската спасителна служба при БЧК в района на Банско се увеличи.

В дните от 30 януари до 2 февруари са проведени три акции, съобщиха от ПСС. При различни инциденти шестима скиори – петима българи и един румънец, каращи извънпистово, се озовават в зоната над Демянишките улеи, от където не могат да се върнат. Налага се да бъдат извеждани от планинските спасители с моторни шейни. Основната грешка, която се допуска от почти всички е, че в района над Фън парка на Платото, а и над него, излизат извън пистата с намерение да се забавляват в необработения терен близо до пистата, но склона ги увлича към Демянишката долина, от където няма как да се върнат обратно към ски пистите, а теренът надолу е изключително труден и опасен. Така се озовават в много трудна ситуация, от която нямат изход и търсят помощ.

На 4 февруари двама украинци, мъж и жена, решават да предприемат туристически преход през х. „Демяница“ към х. „Вихрен“ през Тодорина порта. Те са с неподходяща за преход в зимната планина екипировка, а маршрутът, избран от тях не отговаря на възможностите им. Поради ураганния вятър те се отклоняват от пътеката и се изгубват. Въпреки липсата на телефонна връзка с тях и погрешно подадена от трето лице информация, двамата са открити след двучасова акция в района на Каркъма, премръзнали, но в сравнително добро състояние.

Всички тези акции, заедно с трагичния инцидент на ски писта от 3 февруари, прави седмицата на планинските спасители от отряд Банско много напрегната.

ПСС при БЧК отново напомня на всички, които през почивните дни ще се отправят към планините, да бъдат особено отговорни към собствения си живот и този на хората, които им оказват помощ. Във връзка с рязкото затопляне на времето, както и бурните ветрове през последните дни, лавинната обстановка продължава да е динамична и сложна, и препоръчваме на всички скиори, сноубордисти да не напускат обработените и контролирани ски писти, а на туристите – да се движат само по зимите маркирани маршрути и то с повишено внимание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ