Иво Киров: Ганчеви ще са дълги години в ЦСКА, Моци и Дяков стават за мазни борби

ЦСКА - Ботев Враца, Гриша Ганчев

Легендата на ЦСКА Ивайло Киров рядко дава интервю. Бившият халф винаги е интересен събеседник – казва това, което мисли. Той е шампион на България с „армейците“ през 1987, 1989, 1990, 1992 година. Пет пъти носител на Купата на България – през 1985, 1987, 1988, 1989, 1993 година. Четирикратен носител на Купата на съветската армия – през 1985, 1986, 1989, 1990. Веднъж печели Суперкупа на България – през 1989 година.

Като треньор работи в ДЮШ на ЦСКА, бил е и помощник-треньор във Велбъжд. Водил е кипърския Дирие.

Иво Киров говори пред колегите от ТОПСПОРТ.

Успя ли да гледаш някои от контролите на ЦСКА и как ти се вижда отборът преди подновяването на официалните мачове?

– Гледах доста от мачовете. ЦСКА игра на прилично ниво в тези проверки, но може би трябваше да бъдат организирани двубои с по-сериозни съперници, но целта беше треньорът да избистри състава за пролетта. Тези тимове не бяха мерило за ЦСКА. Хареса ми сериозното отношение от страна на футболистите ни. Играят добре. Виждаме прогреса на Адалберто Пеняранда. От всички съм доволен, но по-важното е Бруно Акрапович да е доволен от играчите.

ЦСКА трудно допуска голове при Акрапович. Той заздрави сериозно защитата. Колко важно е това в битката за титлата и Купата на България?

– Защитата е най-важна! Помните какви грешки допускаше ЦСКА в началото на сезона. Заради тях загубихме важни точки срещу по-скромни отбори. Елементарни грешки се допускаха, а сега не е така. Има живец в играта на отбора при този треньор. Феновете чакат дълги години титлата и искрено се надявам това да е нашият сезон. Разликата с Лудогорец не е толкова голяма – 6 точки. Разград не са страшилище, още повече за отбор като ЦСКА. От нас си зависи. Но и от съдиите. Винаги стигаме до тях. Колко пъти ни ощетиха през есента… Да, и ние не сме перфектни, но имаше големи грешки. Едно време реферите имаха респект от ЦСКА, а сега си правят каквото поискат дори на „Армията“. Гледам, пред очите му влизат с краката напред срещу наш футболист, а той стои и мълчи. Станали са много безскрупулни и нагли тези хора. Дразнят всички и явно не им прави впечатление. Виждаме в същото време как се свири в мачовете на Лудогорец. Хората не са глупави, сещат се какво става. Да дадат дузпа за ЦСКА вече е истинско събитие. Ако не се лъжа, имаше само една през есента – в мача с Левски.

Някои фенове недоволстваха от трансфера на Валентин Антов, но как да спреш момчето да отиде в Серия А? Ти какво мислиш по темата?

– Така е, няма как да го спреш, а и не трябва. Много възпитано момче и добър футболист. Съжалявам, че още сега не стана „Футболист на годината“. Не знам с какво Димитър Илиев е по-добър от него. Нищо лично към футболиста на Локомотив (Пловдив), но с какво толкова се отличи? Наградата щеше да даде допълнително самочувствие на Антов и това да му помогне още повече да се наложи в Италия. Но и при твоите колеги има много пристрастия. Така и не разбрах защо за най-добър нападател беше определен Мартин Камбуров, примерно…

Той има цел – да подобри рекорда на Петър Жеков по голове в първенството…

– И? Каква е тази болна амбиция? Къде е Жеков, къде е Камбуров… Дават му да бие дузпи и фаулове, за да стигне Жеката по голове. Ама вижте до каква възраст е играл единият и до каква играе другият. 10 години разлика! За Петър Жеков могат да говорят тези, които ги е тренирал. Като Христо Стоичков, Любослав Пенев, Пламен Гетов… Камбуров не е разпознавам в Европа. Жеков е носител на какви ли не награди, на „Златна обувка“, „Сребърна“, „Бронзова“… Аз съм сигурен, че на тези години да го пуснат на терена Петър Жеков, ще вкара повече голове от Мартин Камбуров от дузпи и фаулове.

Харесват ли ти новите попълнения в ЦСКА – Варела и Кайседо? Бисмарк също направи добро впечатление по време на последната контрола.

– Голямо бъдеще във футбола има това момче! Само на 19 години, а всички видяхме как пробива на скорост, колко е бърз, техничен… Подаде за гола на Тиаго, беше близо и самият той да отбележи. Дано му предложат договор и да остане в ЦСКА. Добри са новите, Жорди Кайседо също е бърз и техничен, а и много здрав физически. Ще е интересно да го гледаме до Али Соу. Само върху Варела нямам наблюдения все още. Но, след като са го взели, явно има качества.

До края на месеца ЦСКА има мачове със Славия, Черно море и Лудогорец. Тези три срещи ли ще определят посоката в борбата за титлата?

– Важни мачове, но след това има още доста. Няма да е никак лесно със Славия, нищо че са на дъното във временното класиране. Няма да е лесно и срещу Черно море, дори и на „Армията“. Пак ще се повторя, но повече се притеснявам от съдиите в тези срещи, как ще се свирят и дали няма отново да ни ощетят. Явно им е цел и през този сезон.

Лудогорец са платили 20 милиона лева за футболистите си от сегашния състав, а ЦСКА около 3 милиона. Въпреки това, „червените“ успяват да направят добър отбор. Играят ли парите на терена?

– Футболистите на ЦСКА не само, че не са по-слаби от тези на Лудогорец, но смя да твърдя, че са по-добри. Виждаме, че могат да се намират отлични играчи и без трансферна сума, ако имаш добро мениджърско звено. А Стойчо Стоилов си върши отлично работата, колкото и някои все да го нападат. Лудогорец бяха добре при Мето Томанов, но вече не е така. Имат трансферни провали. А дават много пари. Не само за покупката на футболисти, но и за заплати. Разликата е голяма, но ЦСКА има отличен отбор, въпреки това. Имат ли Лудогорец Али Соу и Тиаго? Нямат! Това са най-добрият нападател и халф у нас. В Разград вече има доста ветерани. Като Моци и Дяков. Тях обаче много не ги броя за футболисти, всеки мач са за гонене. Могат да се пробват в мазните борби, че са характерни за региона им.

Нов стадион – това ли е голямата цел пред ЦСКА?

– Дано възможно най-скоро видим такъв! Много е важно! Виждате в какво окаяно състояние е „Армията“. Много е занемарен, а съм сигурен, че Гриша Ганчев иска ЦСКА да играе на модерен стадион. Намираме се на отлично място в центъра на София. Трябва да се играе на „Българска армия“, на „Васил Левски“ не е същото, от опит го казвам. Не знам защо вече не е започнала реконструкцията на стадиона, не съм запознат в детайли и не знам къде е проблемът.

Кой халф на ЦСКА ти прави най-силно впечатление?

– Всички играчи са добри, не искам да отличавам един халф. Много добро момче е и вратарят Митко Евтимов. Приятел съм с баща му Иван, който е легенда на футбола в Шумен. Митко е голям цесекар от дете, мечтаеше един ден да бъде част от отбора и постигна това. Радвам се за него, много качествен вратар. Цялото му семейство обича ЦСКА.

Ще те видим ли на „Армията“ зя някой от мачовете през пролетта?

– Стига да се оправи положението и да пускат хора по стадионите. Аз винаги се чувствам много добре на „Армията“. Ужасно е с този вирус. Скоро се върнах от Германия и сега съм под карантина в София… Дано се върне публиката, защото ЦСКА е домакин във всеки град. Винаги е било така и така ще бъде.

Мислиш ли, че фамилия Ганчеви ще бъдат собственици на ЦСКА още дълги години? Гриша ли е точният човек за клуба според теб?

– Абсолютно! Ти виждаш ли друг, който може да издържа клуба? Аз не виждам. Сигурен съм, че още дълги години ще са в ЦСКА, защото го искат, а не са пратени насила. Гриша е спортен човек, обича спорта и футбола. Виждате какво направи на базата в Панчарево, преди беше обрасло навсякъде, стари бунгала, пълен ужас. Сега ще оправи и стадиона, има го вече и пробивът в Европа. Остава да спечелим титлата. Дано най-накрая футболистите го зарадват с нея, че човекът хвърли доста нерви и пари. Какво направиха за ЦСКА тези преди него? Нищо! Да, Васил Божков даваше пари, спечели две титли, ама той не е футболен човек и не обича ЦСКА. Ганчев обича ЦСКА, милее за отбора. Желая му здраве и да вдигне титла тази година. Дай Боже…



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ