Ексдепутатът Димитър Гамишев го закъса! Отива отново на съд, вижте защо…

dimitar-gamishev

НАП настоява да се обявят от съда за недействителни 134 фирми.

Според данъчните бизнесмени са прехвърлили незаконно имущество за над 20 000 000 лева. Сред тях е ексдепутатът от ГЕРБ в Пиринско Димитър Гамишев.

Сделките са извършили бизнесмени, които са се отървали от фирмите си, за да не плащат дължимите данъци, а държавните ревизори, умишлено или не, не са си събрали навреме вземанията.

В полезрението на НАП попадна преди месеци и напусналият парламента именно заради тази афера парблагоевградски депутат Димитър Гамишев.

През април 2016 година, въпреки че имал задържение в размер на 195 774 лева, е прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на фирма с капитал 2 лева, чийто собственик се оказал управител на общо 93 фирми и собственик на 53, част от които също с големи данъчни задължения. При сделката с „Гамишев – НКБ“ са продадени 100 процента от дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. Затова тя не е изискала документ от НАП, че продавачът на фирмата не дължи данъци. Становището й реално потвърди, че има изключително лесен начин за заобикаляне на контрола.

Срещу Димитър Гамишев започна ревизия като физическо лице, а прокуратурата обяви, че ще направи проверка, след като види резултата от ревизията.

През 2017 година от проверки на физически лица, участвали в схеми за източване на ДДС и други данъчни нарушения, са установени задължения за над 216 млн. лв. Националната агенция за приходите (НАП) отскоро е започнала да води дела срещу такива длъжници, затова голяма част не са приключили, пише „Сега“. Ако съдът развали сделките, данъчните ще могат да продадат активите на нарушителите, за да си съберат дължимото.

Управляващите се хвалят, че непрекъснато променят законите, за да не позволяват на данъчните измамници да прехвърлят фирмите си с неплатени задължения на малоимотни и безимотни граждани. Но пробойните в законите си остават. Една от хватките е свързана с юридическа тънкост. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, собственикът й е длъжен да то съобщи в НАП и да представи в Търговския регистър документ, че данъчните са уведомени. Ако обаче се прехвърлят само дялове от дружеството, никакви уведомления не се изискват.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ