Извънредно! Задава ли се ново шоково поскъпване на горивата?

Горива, петрол

Летни колебания в цените на горивата отчитат шофьорите. Според експертите обаче те са съвсем нормални за сезона.

Лято, път и пари за гориво.

„Почти само лятото пътувам до Бургас, защото съм си от Бургас. Цените почти не ги следя. Качвам 4 човека, така че около 80 лева ми излиза”, коментира пред Нова телевизия Йордан Манолов.

От началото на юни цените на бензина и дизела са се увеличили средно с 5-6 стотинки за литър. От седмица насам са в застой.

„Всички стойности са в реда на нещата, нормални и варират в границите на 70 и 80 долара за барел. Към момента трендът е доста непостоянен, в рамките на една седмица има скокове и спадове и в този смисъл не очаквам да има някакво отражение на цените на нашите колонки в момента”, заяви Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

„Перспективите за намаление на цената на петрола са на дневен ред поради една причина – икономическото забавяне, което се забелязва в Китай”, заявява финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Ако поскъпне доларът, експерти прогнозират леко покачване на цените на горивата. „Ще се отрази, може би, в още 5-10 стотинки поскъпване, в най-тежкия случай, не повече. До края на годината”, смята Цачев.

Светослав Бенчев пък отхвърля напълно възможността да стигнат до психологическата граница от 3 лева. „Това може да се случи в следващите 10 години”, заявява Бенчев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ