Туристите по нашето Черноморие не могат да повярват на очите си! Пияни и малолетни…

Плаж

Пияни и малолетни с мощни джетове порят вълните на метри от спокойно къпещите се туристи по Черноморието, пише „Телеграф“. Институциите се затрудняват да ги контролират, особено когато става въпрос за частни джетове, а не тези които концесионерите на плажа дават под наем.

Частните джетове са хулиганите на морето. При тях има по много нарушения, но морските власти трудно ги хващат. Най-честите сигнали са, че собствениците, влизат в опасна близост до брега и фучат на метри от главите на плуващите туристи. Проблемът е, че докато екип на Гранична полиция или Морска администрация стигне до посоченото място, от джета обикновено няма и следа. На второ място се нареждат сигнали за джетове, управлявани от непълнолетни и малолетни.

„В подобни случаи сме успявали да засечем нарушителите. Обикновено се касае за това, че собственикът е дал ключовете на непълнолетния си син“, коментира шефът на Морската администрация кап. Живко Петров. При такъв случай морските власти съставят акт от 100 до 1000 лева.

От концесионера джетове могат да наемат само лица, навършили 18 години, а инструкторите зорко следят за употреба на алкохол.

„Нямаме право да ги тестваме с дрегер, но сме особено внимателни и дори при най-малкото съмнение, че туристът се е почерпил, го отпращаме“, казва концесионерът на Централния плаж в Слънчев бряг Венцислав Левов.

„Всеки джет се следи зорко и постоянно от брега, ако туристът премине границата на коридора и влезе близо до плажуващите, му подаваме сигнал с флаг. При най-малката опасност изключваме мотора с дистанционно от брега и той просто спира на място.“, разкриват инструкторите. Всичко това обаче не важи за частните джетове, където контролът е нулев, а употребата на алкохол – масова.

И докато за джетовете все пак има отговорни институции, не така стои въпросът с добилите популярност водни понтонни паркове в морето. Тези атракции са нерегламентирани и никой не отговаря за тях.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ