Потрес! Смърди около вододайната зона на село в Югозапада, намериха останки от мъртви животни

protest 1

Смрад на мърша край вододайната зона събра на протест жителите на пернишкото село Студена, съобщи „Нова ТВ”. Те се съмняват, че има незаконно заровени мъртви животни на кариерата, която е в близост до вододайната зона на селото, в района са открити и останки на животни. Недоволството е от седмица, а на място пристигнаха и експерти от Агенцията за безопасност на храните.

През почивните дни животновъди от Студена установили неприятна миризма от кариерата, която се намира на 2 км от селото. Хората са притеснени, че на 400 метра под кариерата се намира водосборната зона, откъдето тръгва водата към селото. Експерти от БАБХ, РИОСВ и областната управа заседаваха при кмета на селото Красимир Христов.

„Миналия петък получих сигнал, че в района на кариерите има неприятна миризма и съмнение за загробване на животни. Действително установих, че мирише, но на 20-30 метра, не повече. Съмненията остават и аз заради това сезирах кмета на Община Перник и той свика всички институции”, обясни Христов.

В съставения протокол е констатирано, че има остра миризма на мърша и са открити остатъци от животни. Предприети са мерки и започва цялостна проверка на района от понеделник. Концесионерът на кариерата обясни, че ако има захвърлени мъртви животни, той също иска да знае причината и кой го е направил. Резултатите от експертите на БАБХ ще бъдат готови другата седмица. Междувременно хората заплашиха с гражданско неподчинение.

От община Перник са категорични, че няма повод за паника.

Снимки: НОВАЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ