Пребориха ли онкологичните болести? Учени създадоха ефикасен противораков препарат

03-secrets-doctors-wont-tell-doc-1280x853

Учени от университета Монаш в Мелбърн разработиха нов вид противораков препарат, който преустановява растежа на тумори, без да предизвиква сериозен страничен ефект. Молекули в състава на препарата потискат активността на протеините КАТ6А и КАТ6В, която се усилва в раковите клетки. Резултатите от доклинични изпитания показаха, че изключването на кодиращ протеина КАТ6А ген увеличи продължителността на живота на мишки, засегнати от лимфом.

В дадения случай се нарушава клетъчният цикъл на раковите клетки и се преустановява деленето им. Това довежда поразените от болестта клетки до състояние на клетъчен сън, а след това до своеобразна клетъчна кома, от която те не излизат. При това препаратът не засяга здравите тъкани, за разлика от други видове химиотерапия. По мнението на учените, новата терапия може да се използва срещу левкемия, чернодробен рак и глиобластом и е ефикасна за предотвратяване на рецидиви на рак.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress, пише БТА.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ