Мощи на двама светци пристигат за големия празник Преображение Господне

church-cross-backgrounds-wallpapers

Мощи на двама светци ще пристигнат в Добрич на 6 август за големия християнски празник Преображение Господне. Това съобщи за Дарик отец Велико. Те ще бъдат изложени за поклонение в храм „Света Троица“. Ще ги донесе Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще отслужи Света Литургия от 8.30 часа.

Мощите, които ще бъдат донесени в добричката църква, са на Света Матрона Московска и на Свети Лука Кримски. Те ще останат в храма само за службата в празничния ден.

Матро́на Моско́вска (Матрона Дми́триевна Ни́конова; 1881-1952) е прорицателка и светица на Руската православна църква. Според нейно житие тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. Живяла е в Москва, на улица „Арбат“.

Извършва много чудеса за вярващите. На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир. 1999 г. е канонизирана като светица от местно за Москва значение. Част от нейните мощи се намират и в България. Те са положени в малък храм, кръстен на нейно име в град Пловдив.

Архиепископ Лука (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е роден на 27 април 1877 година. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

През 2000 година Лука Войно-Ясенецки е причислен към лика на руските светии. Негови мощи са изложени постоянно в храм „Св. Троица“ в Добрич.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ