Скръбна вест, България плаче: отиде си закрилницата на децата

Д-р Адил Кадъм

Българската педиатрия изгуби едно от най-ярките си лица. За жалост изгубихме и един от най-големите радетели за Национална детка болница. Отиде си д-р Адил Кадъм. Тъжната новина бе съобщена от сдружението „ЗА истинска детска болница“.

„Д-р Адил Кадъм беше едно от най-силните остриета на инициативата ни. Освен отдаден педиатър и изключителен лечител, тя беше смел професионалист, готов да се бори със статуквото и неправдите в детското здравеопазване, залагайки личния си професионален просперитет и комфорт“, се казва в съобщението.

„Адил беше нашата надежда, че новото поколение български педиатри ще успее в усилията си да надмогне системата, да работи в съвременни условия, в тандем с родителите и в най-добър интерес на болните деца в България.

Д-р Кадъм до последния си дъх защитаваше правото на децата да не бъдат жертвани в тази пандемия. Изгубихме безценен Човек. Изгубихме изключителен лекар. Децата на България изгубиха един от своите истински герои. Почивай в мир, скъпа Адил! Вярваме, че където и да си днес, ти продължаваш да бдиш над децата!“, отбелязаха още от сдружението.

Причината за кончината на д-р Кадил не се съобщава.

От Медицински център „Малчовците“, където работи д-р Кадил, също изразиха съболезнования.

От Българската асоциация на педиатрите подчертаха приноса на д-р Кадъм за това у нас да се обърне повече внимание на детското здравеопазване. Тя беше и яростен противник на отредения за строеж на детска болница терен.

Коя беше д-р Адил Кадъм?

Тя завършва медицина през 2004 г. в Медицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора. През 2013 г. придобива специалност по детски болести в Медицински университет – София, а през 2019 г. – специалност по детска ендокринология и болести на обмяната. В периода 2004-2009 г. д-р Кадъм работи като ординатор в онкохематологично отделение, общопрактикуващ лекар и ординатор в педиатрично отделение.

От 2009 г. до 2021 г. д-р Кадъм работи в отделение по Клинична генетика към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, а от 2015 г. – и в медицински център Малчовците. Научните интереси на д-р Кадъм са в областите обща педиатрия, вродени метаболитни заболявания, дисморфология, генетична консултация и др.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ