26 часа след смъртта на ученика, убит от ток: Няма отговорен

Полиция, Крими

Вече 26 часа след нелепия инцидент, който отне живота на едно пресичащо централен софийски булевард дете, няма официален отговор кой носи отговорност, чия е шахтата, защо има оголен кабел над земята, какъв точно обект е захранван от въпросната шахта.

В неделя около 12,45 часа в полицията е получен сигнал за момче в безпомощно състояние на бул. „Aкад. Иван Евстатиев Гешов“ в София.

Пострадалият 16-годишен младеж е откаран в болница, която е на метри от тротоара, но лекарите не успяват да го спасят. То е чакало с баща си на светофар и пресичайки, стъпва на шахтата, по чиято рамка е протичал ток. Според източници на „24 часа“, запознати с разследването, обувката на 16-годишния ученик е била мокра, затова токът, идващ от оголен кабел, протекъл по нея и го е ударил.

Впоследствие от Столичната община разпоредиха проверка по случая, а зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов заяви, че се проверява кой отговаря за шахтата.

Според ЧЕЗ повреденият кабел е след границата на собствеността на електроразпределителното дружество и шахтата не е на ЧЕЗ.

„Това да има оголен кабел, значи че някой е пипал там. Кабелите вървят под земята, а когато са над земята – трябва да са на високо. Този кабел върви към един от павилионите в двора на болница“, допълни Христо Вълчанов.

Проверка изиска и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той е определил комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент.

Заради твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва болница „Св. Иван Рилски“, комисията ще трябва да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на деня.

От болницата обясниха, че захранването й се извършва от от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА (Национален център по обществено здраве и анализи). УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ