Иван Костов се отрече от ДСБ, бил отчаян от завоя към БСП

Иван Костов

Някогашният лидер на десницата Иван Костов е замразил отношенията си със собствената си партия – ДСБ. Противно на предположенията, че бившият премиер дава посоки и насоки на тъмносините в критични моменти, това изобщо не отговаря на истината. Командира от доста време дори не поддържал телефонна или интернет връзка с бившите си съпартийци и се занимавал единствено с лабораторната си работа по управление на риска, твърди Lupa.bg.

Костов загубил навика да се отбива на кафе в партийния офис на „Кърниградска” и не го е правил от месеци, но и съпартийците му също не го търсели.

Коренът на охладняването всъщност дошъл от разочарованието на Костов от метаморфозата на личния си политически проект. Той смятал, че ДСБ се е откъснала от гражданското си начало и се е партизирала твърде много, каквато не е била първоначалната му идея.

Експремиерът бил недоволен, че тъмносините са се изолирали и имали поведение на самовлюбени и самодостатъчни активисти, разказа някогашен съпартиец на екслидера на ДСБ.

Всъщност дистанцията между новата генерация в тъмносините редици започна още по времето на лидерството на Радан Кънев. Тогава той, Петър Москов и Светослав Малинов поеха нещата в свои ръце, без да се допитват до Иван Костов и тогавашния зам.-шеф Иван Иванов, сега шеф на КЕВР.

Охладняването пролича в последните години, когато бившият премиер се изказва твърде сдържано и хладно за ходовете на десебарите още от времето на Реформаторския блок, а напоследък изобщо избягва темата.

Единствено Радан Кънев все още държал топла връзка с предшественика си в ДСБ и бил човекът, който понякога се чувал с Командира за по няколко думи по горещите политически теми.

„Нормално е Костов да има различна визия за нещата, а по-младите в ДСБ да искат друга линия, която от тук нататък понякога ще се пресича дори с тази на БСП. Все пак има разминаване в поколенията, няма драма”, смятат мнозина от тъмносините.

Голяма част от привържениците на партията обаче продължават да я подкрепят на избори тъкмо заради Иван Костов, припомнят десни фенове. И припомнят, че повечето гласуващи за ДСБ все още се наричат костовисти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ