Искрен Веселинов, ВМРО с изборна прогноза – ще се съберат ли пак с ГЕРБ и Валери Симеонов

Искрен Веселинов

Зам.-председателят на ВМРО и депутат от вече разпадналата се коалиция Обединени патриоти Искрен Веселинов разкрива истинската причина за раздялата на войводите с Валери Симеонов и НФСБ и шансовете им да бъдат отново управляващи след изборите на 4 април.

„За съжаление, това разединението в Патриотичната коалиция не се случи сега, то се случи в третия-четвъртия месец от началото на мандата, когато Обединени патриоти внесоха достатъчно негативизъм в коалицията. Затова и в началото на мандата бяха доста скромни постиженията на тази коалиция, защото непрекъснато избухваше някакъв междуличностен скандалV На практика едва след изключването на Волен Сидеров и „Атака“ от коалицията ние започнахме да работим по-целенасочено“, отбеляза Веселинов.

„Когато скандалите бяха във вихъра си, ние отидохме самостоятелно на европейските избори. И самостоятелно – в 90% от общините по време на общинските избори“, допълни той.

Веселинов изтъкна, че ВМРО са се отказали от идеята да обединяват партии: „Видя се, че това обединение на партии доведе до нови разделения, не обедини патриотичния вот. ВМРО ще го направи сама на тези избори. Както го направихме на европейските избори“.

Според Веселинов патриотите у нас са се ориентирали отдавна към ВМРО и концентрацията на патриотичния вот е към ВМРО: „Ние смятаме, че самостоятелното явяване на изборите сега е по-добре за нас като партия и движение като цяло. Ние сме отворили листите си за гражданската квота. В Русе, моя роден град, например 50% от листата е от гражданската квота. Искаме сред нас максимално почтени, грамотни и с патриотични чувства българи“.

„От 2015 г. ВМРО провежда този експеримент – на местните избори тогава имахме 50% гражданска квота. И никъде не сме сбъркали, никой не ни е предал, че да се срамуваме после от него. Има политически партии, които виждат кой е най-известният коафьор или чалга изпълнител и си го слагат в листата“, отбеляза той.

Искрен Веселинов заяви, че за ВМРО патриотизмът е опит за обединение на нацията и те са готови да разговарят с всички партии, придържащи се към българските ценности, с изключение, по традиция, на ДПС.

„Аргументът е, че това е партия, която се влияе от чужд геополитически интерес, в случая на Турция. Сега в момента Ердоган, султанът от Анкара, отново заяви, че благославя ДПС за събирач на турския вот в България“, заяви Веселинов.

„Ние не бихме се съгласили с компромис на националната външна политика. Например – към Република Северна Македония. Но аз бих казал – нека седнем на една маса и да видим какво можем да свършим заедно. Например – какво можем да направим за демографската проблематика. Този проблем трябва да бъде осъзнат от всички. Икономическото развитие и доходите на хората е вторият проблем, който трябва да е предмет на един широк консенсус. И третият елемент – гарантирането на националната сигурност“, подчерта зам.-председателят на ВМРО.

Той коментира и джендър заплахата, която идва от сърцето на Европа: „За съжаление, това нещо продължава. Ние мече имаме едва ли не експерти по джендър идеология, за да не се промъкне нещо в законодателството. И как да се разберем с Мая Манолова или Христо Иванов, когато и двамата са за Истанбулската конвенция, за джендър идеологията. В БСП е примерно 50 на 50. Има консервативно крило, но другото е в непрестанна опозиция. Така че темата за джендър заплахата за психическото здраве на нацията е много сериозна и там консенсус не може да има. Но по другите важни теми, които изброих, трябва да търсим консенсус“.

На въпрос, ако ГЕРБ е първа политическа сила след изборите и ги покани за коалиция, как ще реагира ВМРО, той заяви: „Това са теоретични постановки и за мен са несъстоятелни. Ние сме в края на едно управление, което направи за нас, патриотите, възможност да изпълним толкова много от програмата си. Ние не държим да сме в управлението на всяка цена, въпреки че доказахме, че го можем, но можем да подкрепим едно читаво управление, но не на всяка цена. Във всеки случай управление на БСП и ДПС няма да подкрепим“.

Запитан как ще коментира кандидатурата за втори президентски мандат на Румен Радев, той заяви: „Може да е изненада, но ние няма да го подкрепим. Той направи една театрална постановка, от която не произтича нищо“.

„Основната му грешка е разделението. Той беше активен участник в това нещо. Това е грешката, която следващият президент и никой не трябва да прави. Вероятно това се дължи на липса на политическа отговорност и опит. Той експериментираше политически ходове в мандата си, без да си дава сметка за последиците“, добави Веселинов.

Той отбеляза, че ВМРО още не са готови със слогана на кампанията си – това ще стане ясно до края на следващата седмица. В средата на следващата седмица ще стане ясно и гражданското участие. „Много от хората в списъците са разпознаваеми на местата, където ще бъдат издигнати. Стремежът е да има много хора, които умеят да разсъждават концептуално и да вършат целенасочена работа в Народното събрание. Издигаме хора с необходимото визионерство. Няма да ги пазим в тайна, вярвайте ми“, заяви Искрен Веселинов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ