Социалистите стягат бунт, причината скандалното протеже на Нинова

Корнелия Нинова

Грозен скандал, манипулации и измами при реденото на листата в община Враца изправят едно от най-позорните протежета на лидерката на БСП Корнелия Нинова – Ивайло Лилов, пред изключване и от Националния съвет на партията, и от самата столетница.

Причината е, че Ивайло Лилов с помощта на нежния си приятел Евгеий Белий са предприели серия от процедурни хватки, въвеждайки несъществуващи правила, за да вкарат отхвърления от врачанските социалисти като кандидат за депутат Лилов като втори в червената листа и да отстранят единственият, който е посочен от местните хора и за водач на листата от Бяла Слатина, и за водач на общинсктата листа – Иван Иванов.

Всичко това става на фона на изявлението на Нинова, че „така, както демократично днес управляваме партията, така утре ще управляваме и държавата“.

Демократичното управление на БСП от Нинова обаче се свежда до това, че протежето й Лилов с помощта на Белий изготвя заявление за гласуване от страна на членовете на Областния съвет. Като в същото време е предложен и модел на листа, с която на практика е предопределено кандидатите на коя община на кое място в листите могат да застанат. Общитине са подредени по низходящ ред общините според „електоралното разпределение във област Враца“, както твърдят авторите на бруталната мланипулация.

Изненадата на местните социалити обаче идва от факта, умишлено или не, е пропусната втората по големина община Бяла Слатина. Така креатурите на Нинова елиминират кандидатурата на единствения претендент за листата от тази община – именно Иван Иванов, който е и най-сериозния конкурент на Ивайло Лилов.

Още повече, че при тайно гласуване на Врачанската партийна организация на БСП Иван Иванов става и единствен кандидат на първата по големина община – Враца. Другите двама кандидати, които са и фаворити на Нинова – чиновникът от партийната централа в София Иво Лилов и сегашният депутат от областта Атанас Попдимитров, не са издигнати от името на врачанската партийна организация за кандидати за депутати.

Манипулациите и безобразията на креатурите на Нинова не свършват дотук. Изготвена е бюлетина, която, без да се гласува, да се използва при гласуването на подреждането на кандидатите. В нея са вписани по едно или две имена за кандидати от всяка община. Но без Бяла Слатина.

Освен това противоуставно е прието „правилото“ да може да се гласува само за 8 души. При гласуване за повече или по-малко бюлетината става невалидна и гласът не се брои. Така кандидатите на всички общини в областта влизат автоматично в листата, но не и този на Бяла Слатина, тъй като тя отсъства.

„Демокрацията“ в БСП побеждава, когато в бюлетината за кандидати на първата по големина община Враца се появява Ивайло Лилов, въпреки че категорично е отхвърлен при тайното гласуване на заседанието на общинската организация във Враца.

От протокола на заседанието пък се вижда, че въпреки всички манипулации, лъжи и врътки Иво Лилов става пръв след водача, който се определя от централата на партията, със… 17 гласа. А след него са няколко души с по 31 гласа. А 40-годишният Иван Иванов, лидер на младежкото БСП, издигнат за единствен кандидат от най-голамата община във Враца и единствен кандидат на втората по големина община Бяла Слатина, изобщо го няма.

Така „демократичното управление“ на Нинова, която денонощно се бие в гърдите, че всичко в партията се решава според устава й, уреди двете си протежета – Попдимитров и Лилов, на челните позиции в врачанската листа и изхвърли единственият, когото червените в областта желаят.

За сметка на 40-годишният Иван Иванов обаче в листата място, макар и почетно, е намерил 86-годишния Крум Сотиров.

Преди това Ивайло Лилов преживя тежки мигове покрай избора си за областен лидер на социалистите във Враца и опита си да отстрани избрания преди 5 месеца шеф на общинската организация на столетницата в Хайредин Радослав Стойков, в което се провали. Червените там не го искаха и за областен председател, но отново с манипулации и с Белий под ръка Лилов успя да се натрапи на поста.

Преди вътрешнопартийните избори за лидер на БСП пък Лилов заедно със скъпия на сърцето си Евгейний Белий се прочу покрай разпространен от централата на партията запис на охранителна камера на етажа, на който се намираше най-големият конкурент на Нинова Кирил Добрев. Двамата другари очевидно бяха предизвикали избухването на Добрев, а нинова го пусна по присъдружните си медии, за да го компрометира.

Покрай всички лъжи и манипулации на Нинова за уреждането на собствената си кохорта на всевъзможни позиции и елиминирането на хората със собствено мнение, особено ако я критикуват, социалистите вече наричат БСП – ПКК – Партия на Корнелия и котерия.

Наименованието ПКК буди в тях нежни спомени и за покойния техен другар Велко Вълканов, който за потрес на всички с трепет разказваше колко са го развълнували и са му харесали другарките от Кюрдската работническа партия, известна още с абревиатурата ПКК.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ