ГЕРБ внесе законопроект БТА да стане безплатна

Вежди Рашидов

БТА да стане безплатна за ползване от всички лица в България и чужбина. Това предвижда законопроект, който променя закона за БТА, внесен от председателя на култураната комисия Вежди Рашидов и Тома Биков.

Законопроектът идва в деловодството на НС две седмици, след като в интервю за „24 часа“ новият генерален директор на агенцията Кирил Вълчев обеща да внесе изработени от него законови текстове.

Към момента безвъзмездно БТА разпространява информация свързана с обръщения и актове на президента, премиера, председателя на НС, главния прокурор, председателите на конституционния съд, върховните съдилища и председателите на парламентарно представените партии. С предложените промени в закона обаче всички новини на агенцията стават безплатни с изключение на архива на медията. Достъпът до нея ще се заплаща.

За чужбина път видео и аудофайловете, които публикува БТА ще започнат да се разпространяват най-малко с английски субтитри или дублаж.

Най-важният резултат от промяната ще бъде противодействието от фалшивите новини, пише в мотивите на законопректа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ