Мин. Костадин Ангелов най-накрая си призна: Има огромен натиск

Проф. Костадин Ангелов

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме голям натиск върху лечебните заведения”. Това стана ясно от изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” с плана, който следват, с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките, така, че да не се изпусни ситуацията към настоящия момент.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000”, заяви Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но ще се разпространи и в останалите части на страната. Нямаме все още случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента – миналият четвъртък бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той.

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. Обясни, че има намаление при нея с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи – колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски.

Заемането на леглата е около 40%.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ