До всички шофьори: От днес влезе в сила нов закон за вас

КАТ

От днес 19-ти февруари влиза нова промяна, която касае всички шофьори на превозни средства.

Собствениците ще могат да уведомяват КАТ да ги отпише от регистъра, когато са продали колата си. Това решиха единодушно депутатите, след като приеха и на двете четения в рамките на днешното заседание промяната в Закона за движение по пътищата, предложена от група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов.

С промяната продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните превозни средства ще се отразява промяната на собствеността. Това се отнася основно за сделки преди 27 декември 2017 г., когато бе въведено изискването новият собственик на автомобила да го впише в КАТ до два месеца, иначе се спира от движение. Преди тази дата такова изискване нямаше и имало редица случаи, в които кола е продадена, но собственикът не е сменен. С настоящата промяна се дава възможност на продавача да предостави в “Пътна полиция” копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на превозното средство, и така да бъде отписан като собственик, а след това регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно. Това на практика означава, че автомобилът ще се спира от движение. На продавача ще се издава удостоверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността, както и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Ще се вписват и данни за купувача на превозното средство, номерът и датата на документа за прехвърляне на собственост, а за да може новият собственик да управлява колата, ще трябва да я регистира отново на свое име.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ