Лупи, който издигна Радев за нов мандат, крие 6 милиона евро в офшорка

Румен Радев 7

Още едно име изкочи покрай разкритията в международно разследване „OpenLux“, чийто български партньор е „Биволъ“.

Става въпрос за Александър Томов, който има активи за 6,1 милиона евро, концентрирани във фирмата „Лира Инвестмънт“ (Lira Investments S.A.). Политикът е и неин краен собственик.

„Лира Инвестмънт“ е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов. Той разяснява, че парите идвали от заеми и хонорари, получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба.

Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показва проучването.

Щедрият спонсор на ЦСКА Стивън Ло е милиардер от Хонг-Конг, който искаше да построи нещо като български Лас Вегас – огромен хотел с конгресен център и казина в близост до Елин Пелин за над 1,6 милиарда евро. Проектът обаче така и не се случи.

Пред „Биволъ“ Томов разяснява, че фирмата му не е офшорна: „Създадох я, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство”. Преди това обаче, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на „Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК. Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов.

Това обаче не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ