Обявиха бойкот на изборите – причината Румен Радев

Румен Радев 7

Беше обявен бойкот на изборите, а причината е Румен Радев или по-точно неговото решение от преди месеци, те да се проведат на 4-ти април.

В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната, дългогодишни членове на Секционни избирателни комисии се отказват да участват в предстоящите на 4 април избори, за да се отдадат на празнуването на Великден. До края на днешния ден, когато приключват консултациите в общината за сформиране на състава на комисиите, вече ще е ясно как партиите и коалициите са подходили в създалата се ситуация и ще има ли и колко хора от други общини, които ще попълнят местата на отказалите се, предаде БНР.

Над 10 години Радослав Ночев неизменно е участвал в изборния процес като член на секционна комисия, а на последните местни избори оглавява и Общинската избирателна комисия. Винаги е приемал това като свой граждански дълг. Но този път е взел категорично решението, че ще се откаже, още докато гледал по телевизията заедно със семейството си изявлението на президента Румен Радев за насрочването на датата на парламентарните избори.

„Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, трябва да славим Бог, да сме заедно в храма и у дома и че семейството празнува, а не работи“, казва Радослав Ночев и допълни:

„Можем да направим компромис с всичко друго, но не и с празника. Видях решението на ЦИК – 50% увеличение на възнаграждението, отделно допълнително бонуси, не е лошо възнаграждението на тези избори, но празникът е на първо място“.

Млада жена от Раковски, която също няколко пъти на предишни избори е била член на Секционна комисия, сега е решила да не поеме този ангажимент:

„Имам две дечица, точно на Великден – няма как. Даже си мислех, че ще променят датата“.

„Това, което разбирам при многото си предварителни разговори и контакти е, че отказите за участие в комисиите ще са най-вече заради празника“, казва и Иванка Пачова, секретар на Община Раковски.

“Членовете на секционните избирателни комисии са ангажирани с обучение, което се провежда от районната избирателна комисия. То се прави няколко дни преди изборите. Също така в събота, когато празникът е започнал с приготовленията, боядисването на яйцата, коленето на агнето, приготвянето на празничната трапеза, ние в събота следобед раздаваме изборни материали, които да се транспортират до изборното помещение, да се подредят и да се оставят на охраната, полицията, която ги поема до отваряне на изборното помещение в неделния ден“.

Тъй като по-късно днес ще стане известно на консултациите какви са предложенията на партиите и коалициите за 32-те секционни комисии на територията на Община Раковски, Иванка Пачова все още няма информация дали ще има и евентуално колко ще са хората, които ще бъдат привлечени от други населени места:

В Община Раковски освен отлив от избирателните комисии заради празнуването на Великден със сигурност ще има и гласоподаватели, които вероятно се въздържат да отидат до урните. Други казват, че зависи как ще се организират, но приоритет им е празника.

10 минути винаги могат да се отделят за гласуване, нищо че е празник, категорични пък са тези, които смятат, че изборите са дълг и отговорност.

Над 5000 души наброява Католическа общност в Плевенска област. В момента католици живеят в Белене, Никопол, има и в селата Трънчовица, Асеново, Брегаре, Малчика. За всички тях започна великият пост, времето преди Великден, в което има повече молитви и е изключително важен период в духовния живот. В първата Великопостна неделя, католиците се събират за литургия в църквата „Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

„Предвид това, че съм католичка, смятам, че това не е добре подредено, тъй като католиците, които биха искали да участват в защита на партията си, която биха подкрепили или биха участвали като членове на комисия, не биха могли да го направят. Аз лично в никакъв случай не бих го направила, тъй като съм практикуваща католичка и искам да си празнувам моя Великден“, каза Снежана Димитрова.

Росица Златева живее в Белене и е кореспондент на Радио Ватикана за Никополската епархия:

„Изборът на дата не беше добре обмислен, не беше удачен, щеше да е хубаво президентството да има и съветници, които да го съветват относно религиозните въпроси. Няма да попречи на гласуването. Ние католиците сме отговорни граждани и който иска ще отиде да гласува, въпреки че в този ден ние празнуваме Възкресението на Исус Христос и това е най-големият християнски празник, тогава ние ходим на църква, на литургия, радваме се, молим се. Не е ден за гласуване, но няма да попречи – всеки ще отиде да гласува, защото тези избори очевидно са много важни за гражданското общество, за да се постави основата на нашето бъдеще за напред. Изборът на тази дата беше лек знак на неуважение към нашите празници“.

Почти всички жители на плевенското село Трънчовица са католици:

„Хората имат традиция и я спазват, да се прибират в домовете си и да бъдат с възрастните си родители, с близките си, в родните си места, семейни наследствени домове. Тези хора, които живеят, в града или в други населени места могат да пропуснат самото гласуване в деня, така си мисля, може би греша“, каза Павлина Терзийска.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ