Безследно изчезнали милионери

Пари

Стотици хиляди хора изчезват всяка година в най-различни точки на света. Властите често затварят папките без задълбочено разследване, а имената просто стават част от статистиката. Когато обаче човекът притежава милиони или милиарди, службите са готови да търсят докрай. Историята помни такива случаи с щастлив край – богаташи, които са открити бързо и продължават да живеят охолно и след това. За съжаление, помни и тези, от които няма следа десетилетия наред. Техните близки хвърлят стотици хиляди долари, за да наемат най-добрите частни детективи. Продават имоти и предприятия, за да платят за скъпи съдебни експертизи с най-скъпата и висококачествена апаратура. Ангажират цели екипи, на които раздават космически заплати, за да разплетат загадката. Борят се за всяка отделна следа, коята да ги доведе до изчезналия човек.

Накрая понякога разбират, че парите в този случай няма как да помогнат. Досието „замръзва“ и те се молят единствено на Бог някой ден детето, съпругът или приятелят им да се върне. Късмет имат тези, които дори след много години научават истината, колкото и да е неприятна. Други умират, без да получат отговор на нито един от болезнените си въпроси.

Театралният магнат Амброуз Смол е неоткриваем след сделката на живота си
Януари 1920 г. Канада е разтърсена от новината за изчезването на Амброуз Джоузеф Смол. Познатият на всички театрален магнат е сочен за един от най-богатите хора в страната. Тогава той е собственик на множество театри в Онтарио, както и на Гранд оперите в Торонто, Кингстън и дори Лондон. Светът всъщност научава за липсата на Смол доста по-късно от датата, на която се губят следите му. За последно той е видян на 2 декември 1919 г. в собствения си офис, в който се среща с адвокат. Само ден по-рано прави най-голямата сделка в живота си – продава всичките си театрални авоари и печели 1,7 млн. щатски долара. Юристът ще разкаже, че богаташът бил доволен от сделката. Подготвили малко документи и си тръгнал. Отсъствието на Смол е забелязано чак месец по-късно. Причината – той и друг път изчезвал така, без да каже на никого. По време на разпитите обаче няма да се появи човек, който да свидетелства, че в същата вечер го е видял да излиза от сградата и да тръгва в неизвестна посока.

Съпругата му Тереза предлага и награда от 50 хил. долара за информация, но тя остава непокътната. Главен заподозрян по случая става личният секретар на Смол – Джон Даути. Разследващи установяват, че в деня на изчезването той посещава банка, в която Смол има спестявания, за да осребри 100 хил. долара в облигации. След това отпътува в Монреал, където следите му се губят. През ноември 1920 г. е открит под чуждо име и е екстрадиран обратно в Канада. Облигациите са намерени на тавана в дома на сестра му. До последно Даути отрича да има общо с изчезването на Смол. Казва, че планирал да задържи парите, докато шефът му не му плати част от сума, която му дължал. Осъден е само за кражбата. Все пак изчезването на Амброуз е наречено „престъплението на века“, въпреки че за такова не са открити доказателства. Изпаряването му обаче се появява на първите страница на медиите в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. През годините не липсват и легенди. Например през 1935 г. след смъртта на съпругата му Роуз обществото научава за писмо, изпратено от мъж на име Ройтер. „Бедният Амброузи беше убит на 2 декември 1919 г. – пише той. – Част от тялото му е превозено в багажник и заровено в сметището на дерето Роуздейл. Бог да ме прости.“ Какво е станало със Смол, остава загадка и до днес. Случаят е затворен официално през 1960 г. Години преди това властите го обявяват за мъртъв, без да е открит.

Мохмуд Дживан-Мо в неизвестност след наркотици, хазарт и дългове
40-годишният Мохмуд Дживан-Мо изчезва безследно на 10 април 2006 г. Бизнесменът от Оуквил, роден в Уганда, е заможен хотелиер и собственик на няколко сгради. Във фаталния ден той тръгва на среща в китайския ресторант в Торонто. Свидетели обаче виждат друго. Дживан посещава клуб, в който запива до късно и прави големи сметки. В 6,50 сутринта той тегли пари от банкомат до близък магазин, след което паркира мерцедеса си и изчезва. Четири дни по-късно семейството му съобщава, че Мохмуд не се е прибирал вкъщи и не отговаря на телефона си. Властите намират колата на богаташа невредима. Там стоят непокътнати портфейлът и телефонът му. Автомобилът е оставен в опасен район, известен с наркоманите, които се навъртат наоколо. Слуховете бързо започват да обикалят местните медии. Те гласят, че мъжът използва наркотици, залита по хазарта и дори има дългове. Съпругата му отрича. “Той не е от този тип хора”, казва тя пред вестници и телевизии. Полицията обаче бърза да обори жената. Те съобщават публично, че това съвсем не е първото изчезване на Дживан. Две години преди това той отново се изпарява, но властите го откриват дни по-късно в заведение. Констатират, че хотелиерът е под въздействието на кокаин.

Половинката му е сигурна, че няма никакви сходни прилики между двете изчезвания. Властите също не могат да кажат категорично дали и сега мъжът е бил под влиянието на дрогата. Проверката им все пак установява интересни неща. Например, че имението на брега в Оуквил, което притежава, е ипотекирано за 3,6 милиона долара, пише сайтът rosemarycounter.com. Седмица преди да се изпари пък, той пътувал до Мумбай, където живее семейството му. Минал също и през Лондон, където има бензиностанция и други имоти. Маршрутите и местата, до които се е спирал, повдигат множество въпроси пред разследващите. Един от тях е възможно ли е Дживан да е планирал изчезването си и в момента да живее в друга страна под чужда самоличност. Тази хипотеза за момент беше разклатена, след като на 26 април, само 16 дни по-късно, неизвестни поискаха откуп от 80 хил. долара от роднините на Мохмуд. Без да се свързва с полицията, съпругата му и един от бизнеспартньорите на Дживан се срещат с двама мъже на паркинг, за да им дадат парите. По-късно предполагаемите похитители са задържани, но се оказват измамници.

Това, в което властите са сигурни, е, че бизнесменът изчезва, без да е теглил пари от сметките си. И до днес съпругата смята, че той е бил отвлечен. Тя казва, че „някой знае истината, но не иска да я каже“. След дълго разследване и поради липсата на информация и следи властите обявиха Махмуд за мъртъв. Това позволи на жена му достъп до всички активи, както и да се разпорежда със скъпите имоти, които двойката има. С течение на времето интересът на медиите към случая на Мо затихва. За него се сещат единствено полицаите, които са разследвали мистерията, но вече не са в системата. Част от тях са на мнение, че Дживан е бил убит от професионалист, който се е погрижил да унищожи трупа му, така че никога да не бъде намерен.

Лодката на енергийния индустриалец Гума Агиар акостира на брега без него
Осем години вече няма никаква следа и от американския енергиен индустриалец Гума Леандро Агиар. Роденият в Бразилия милионер е добре познат на всички. Преди да се изпари, той е главен изпълнителен директор на компанията Leor Energy. Известен филантроп, Агиар дарява повече от 8 млн. щатски долара на Нефеш Б’Нефеш – ционистка организация, която популяризира еврейската миграция от Северна Америка и Обединеното кралство в Израел. През април 2009 г. заради благотворителната си дейност той е признат за един от 36-имата най-влиятелни еврейски лидери на възраст под 36 години. Месеци по-късно заедно със съпругата му стават съпредседатели на конференция „С лице към утре“ в Йерусалим, която е организирана от израелския президент Шимон Перес. Ключовата роля на Гума е определена вследствие на признанието, че е един от най-добрите предприемачи в страната. През същата година той влиза в международните издания и със спасяването на футболния клуб Beitar Jerusalem, който беше на ръба на фалит. Агиар инвестира над 4 млн. долара в подкрепа на отбора. За благодарност феновете приписват спечелването на турнира Toto Cup на него.

Бизнесменът има и два сблъсъка с правосъдието. Преди години властите искат да обвинят милионера в държане на наркотици, след като в колата му е открита марихуана. До присъда така и не се стигна. През лятото на 2011 г. обаче съпругата му подава жалба за домашно насилие. По-късно я оттегля.

На 20 юни 2012 г. лодката на Агиар акостира на плажа Форт Лодърдейл. На борда са намерени портфейлът и мобилният му телефон. От него обаче няма и следа. В началото версиите са различни. Основната е, че той може да се е удавил или самоубил заради влошено здравословно състояние. Още като тийнейджър бил диагностициран с тежко биполярно разстройство и психоза. Приеман е в психиатрични болници няколко пъти. Последната година преди изчезването също влязъл в такава. Два дни след като следите на Агиар се губят, майка му подава документи, за да поеме контрола над състоянието му от близо 100 млн. долара, пише Forbs. В молбата си тя обяснява, че синът й е изчезнал заради психическо разстройство или може да е умрял „случайно“.

Близки на Гума обаче и до днес не изключват с него да се е случило нещо друго предвид финансите, с които разполагал. Две години и седем месеца след като бизнесменът изчезна, властите го обявиха за мъртъв. Тялото му не е открито и до днес.

Ружа Игнатова и Мелиса Кадик се изпаряват след измамна схема
Местоположението на българката Ружа Игнатова, станала известна по целия свят като „криптокралицата“, остава неизвестно и до днес. Следите на бизнесдамата, обвинена в изграждането на финансовата пирамида OneCoin, рекламирана като криптовалута чрез нейните компании, се губят от октомври 2017 г. Само месеци по-късно, през март 2018 г., тя става обект на разследвания в редица държави. Службите установяват, че русенката е измамила множество инвеститори. Според американските прокурори само от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото на 2016 г. OneCoin е генерирала оборот в размер на 3,353 млрд. евро, от които е изкарала печалба 2,232 млрд. евро. За препирането на огромните суми нашенката разчитала на 4-5 човека, които се намирали в най-различни точки на света. За последно Ружа е видяна лично от своя телохранител на летището в Атина. Бодигардът си спомня, че няколко мъже, говорещи на руски, взели Игнатова с кола. Тя се качила в нея съвсем спокойно. Оттам насетне никой не знае къде е. На този въпрос не може да отговори и брат й Константин. Легендите за местоположението на Ружа не спират и до момента. Според една от теориите тя се е подложила на пластични операции, за да промени външността си.

След подобна схема на Понзи, в която наивни инвеститори губят парите си, безследно изчезва и австралийката Мелиса Кадик. Тя се издирва от 12 ноември 2020 г. До момента все още официално не е приета версията, че 49-годишната жена е избягала от сблъсък с правосъдието. Властите не изключват да е отвлечена или убита. Везната обаче се наклони към първия сценарий, тъй като стана ясно, че тя е била в центъра на разследване на австралийската Комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) по обвинения в кражба на внушителни суми от мнозина близки до нея хора. Проверка на службите установи, че между януари 2018 г. и септември 2020 г. в сметката й са депозирани над 20 млн. долара. Срещу нея са заведени искове от хора, които твърдят, че са били подведени с обещанието за висока възвръщаемост. Забогатявала обаче единствено тя.

„168 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ