Окончателно: Съда разреши регистрацията на партията на Божков

васил-божков

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) за вписване на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ в публичния регистър на политическите партии. Формацията е известна повече като партията на Божков.

Решението не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати са приели, че подадения от прокуратурата протест е неоснователен.

Един от аргументите на прокуратурата да протестира беше, че учредителната декларация има съществено нарушение на материалния закон. В нея се съдържали много текстове, които освен че били противоконституционни, съдържали обиди и хули спрямо съдебната власт. Така например се казвало, че: „Разделението на властите е имитация“, „Демокрацията е фасадна“, „Институциите не работят“, „Съдебната система не раздава справедливост“, „Прокуратурата е превърната в бухалка“, „Върховният и ръководител не отговаря пред никого“, „Европейските пари и държавните поръчки са за избрани“.

Ето какво казват върховните магистрати.

„По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в „преамбюла“ на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия.

„Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите „мисия“ и „основни принципи“, поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона“, се казва в решението на ВКС.

Друг аргумент на прокуратурата беше, че не е станало ясно как точно се е провело учредителното събрание.

Върховните съдии обаче са на друго мнение. „Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 3 януари 2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.“ пишат те.

От решението им става ясно още, че обстоятелството, че учредителното събрание е проведено на територията на България, се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в София, ул. „Московска“ № 43.

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството по Глава втора от ЗПП.

„Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат“, се казва в мотивите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ