В Банско отбелязаха 3-ти март, Иван Кадев държа слово

Банско

В Банско почетоха Националния празник пред паметника „Банско помни героите”.

Кметът Иван Кадев и неговият екип, председателят на Общинския съвет Димитър Русков, народните представители Александър Мацурев и Елена Ангелинина, проф. Светлана Шаренкова, общински съветници, представители на институции и политически партии, много граждани и гости на града почетоха подвига на освободителите на България.

Кметът на Банско поздрави присъстващите с празника и ги призова да помнят уроците на историята, вярата, жертвоготовността, героизма и смелостта на всички участници в национално-освободителните борби за свободата на българския народ.

Иван Кадев припомни имената на банскалиите – съратници на Раковски и Левски. „Гнездо на комити“ – така турците наричали бунтовно Банско. Оттук черпят своята вяра и сила Терзи Никола и кир Благо Тодев в неравната бран с поробителя.Банскалиите Лазар Миджин и Иван Молеров участвуват във втората легия на Раковски, а след разтурянето ѝ, Иван Молеров става един от близките сподвижници на Левски. Жив е споменът за хаджи Кандит Дъгарадин – съратник на Апостола, основал през 1876г. местен революционен комитет заедно с Никола Фурнаджиев, Михаил Хадживълчев,Никола /Конде/ Хаджиласков.Свободата – духовна и политическа насочва въжделенията и осмисля подвига на поколения непокорни пиринци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ