Напрежението ескалира! Надзиратели от пловдивския затвор се жалват от нещо много неприятно…

Затвора в Пловдив

Служителите от сектор „Арести“ на поделението на пловдивския затвор в Смолян са изпратили жалба до Омбудсмана Мая Манолова, до министъра на правосъдието  Цецка Цачева, до ръководителят на Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията и до главният директор на ГД“Изпълнение на наказанията“, пише Трафикнюз.

В нея надзирателите се жалват от „неспазването на законите и своеволията от страна на ръководството на Затвора – гр.Пловдив и ЗООТ – гр.Смолян“, изразяващи се според тях в едностранното преобразуване на Арест – гр.Смолян в пост към ЗООТ – гр.Смолян, премахване на част от задължителната документация и вменяване на задължения на служителите в разрез със Закона за изпълнение на наказанията. Служителите се оплакват още от привеждането на служители в Затвора – гр.Пловдив без надлежна заповед за командироване и без съответното заплащане на командировъчни пари. Също така те протестират срещу устното прекратяване на плануваните платени годишни отпуски, което според подписалите тъжбата е в нарушение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, представлява дискриминация.

Само преди седмица надзиратели от пловдивския затвор  изпратиха сигнал до Главна дирекция Изпълнение на наказанията , че има сериозен пробив в сигурността. Причинате са недокомплекта в личния състав и увеличения брой отпуски в летния сезон. Вместо задържителните 18 души, нарядът се състои от 15 надзиратели, които имат задържение да осигурят външната и вътрешната охрана на затвора и са ангажирани в различни мероприятия. „В този режим на работа ние не можем нито да ползваме почивка, нито да се нахраним. Едва успяваме да отидем до тоалетна. А дежурството продължава 24 часа“ разказа надзирател, пожелал анонимност.

Заради недокомплекта в затвора, преди месец от Главна дирекция са изпратили нареждане по трима души от ТПО – Смолян да бъдат командировани в Пловдив, за да подсилят охраната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ