Доц. Ангел Кунчев каза ще се удължи ли новият локдаун

Доц. Ангел Кунчев

Много често бяхме критикувани, че когато се въведат изведнъж мерките, се създава много голям проблем за бизнеса. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

По думите му всяко струпване на хора е опасно.

„Каквото и да разпореждаме да дадем, ако човек не е убеден, че вирусът е опасен и не се пази, ние нищо не може да направим“, посочи той.

„Очакваме да постигнем с тези мерки, ако не начало на понижаването, демек да минем пика на тази вълна, то поне да няма нарастване“, обясни той и допълни: „Праг тази инфекция показа, че няма. В началото правехме едни графики с числа 80-100, сега говорим за 500, 800, в Чехия се радват, ако падне под 1000“.

„След 10 дена няма да кажем „приключихме с ковид“, но ако кажем, „Да, това бяха върховите числа, справиха се болниците, ще е добре. Нека видим резултатите до края на седмицата, ще се види тенденцията“, заяви доц. Кунчев.

Той коментира и изборите. „Самият изборен процес, който за хората продължава 10-15 минути, ние го описвахме 14 страници. Времето, което прекарва човек и рискът е такъв, в сравнение с друго място е или равен, или е по-малък, коментира той и призова – въпросът е да не изберем пиковия част, когато ще има струпване на хора.“

Той посочи, че са и много болните към момента. „8860 настанени и 860 в интензивно натоварването е много голямо в болниците – Бургас, Шумен, София, Никой няма да остане без медицинска помощ, но друго е да разполагаш с целия медицински персонал“, заяви доц. Кунчев.

„До момента на Балканите южноафриканският щам не се забелва, но имаме много на американски“, посочи още той.

Той потвърди, че проф. Андрей Чорбанов е в болница с коронавирус. „Не знам нищо за състоянието му, нито къде е настанен“, завърши доц. Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ