Политолог: Мая ще обедини Трифонов и БСП! Слави го харесват мъжете от провинцията…

корнелия нинова, мая манолова

Интересна интерпретация на събитията и позиционирането във властта след изборите направи социологът Васил Тончев. Според него е напълно възможно следващият министър-председател да се казва Мая Манолова, а новият шеф на парламента – Корнелия Нинова.

„Корнелия Нинова на всяка цена ще иска да е във властта. Тя ще иска да е председател на парламент. Възможно е Румен Радев да стои зад програмата за правителство с премиер Мая Манолова. Тя може да бъде медиатор между Слави Трифонов и БСП. Вероятно от партията на Трифонов ще имат желание за министерски постове. Тук обаче имаме анархистичен елемент. В същия момент има много голяма подкрепа на мъже за Слави Трифонов от провинцията, които обаче няма да гласуват за него“, коментира социологът в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа.

Васил Тончев не изключва и сценария на ДПС за програмен кабинет на база на „зелената сделка“ с патриотите. Според него Румен Радев „ще продължи да пречи на БСП“ след изборите.

Само преди ден социологът обяви, че все още не може да се определи със сигурност коя ще бъде първата политическа сила след изборите. „Макар че ГЕРБ затвърждава преднината си, фактът, че пикът на третата вълна на коронавируса съвпада с вота, поставя въпросителни. Не може да се определи със сигурност и колко политически субекта ще влязат в следващия парламент, тъй като 3 партии са с малко над 4-процентната бариера, а една е под нея, но има шанс да я достигне“, обясни той.

„За съставяне на мнозинство в следващия парламент компромиси ще са необходими от всички участници. Общественото мнение няма да се съгласи с безпринципни съюзи, чиято самоцел е формиране на мнозинство. За да се развие политическата обстановка ще е необходимо програмно мнозинство, стъпило на стабилна прагматична визия“, обобщи Васил Тончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ