Харизанов: Видя се, има един лидер Бойко Борисов и толкова! Другите работят за него от некадърност

георги харизанов

Шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов прави разтърсващи разкрития за задкулисните уговорки за следизборни коалиции между Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мая Манолова и ДеБъ под шапката на ДПС.

Докъде водят разкритията на прокуратурата за шпионската група у нас, затваря ли се кръгът около обитателя на президентството Румен Радев и кой ще го подкрепи за втори мандат?

„Акцията „Мутри, вън“ не сполучи, защото премиерът Борисов реши да не подава оставка, тъй като нямаше предпоставки за това. През 2013 година правителството подаде оставка, за да успокои положението след протестите. През 2016 година голямата разлика между Румен Радев и Цецка Цачева се прие като вот на недоверие от страна на обществото към управляващите и логичният ход беше този. А сега правителството се радваше на невиждана подкрепа“, коментира Георги Харизанов.

По думите му президентът и протестиращите са си изгърмели патроните през лятото, като до преди това правителството се е радвало на огромна подкрепа от близо 80% на обществото.

„Те събудиха голяма недоволство, но то се състоя в условията на непроменена политическа ситуация“, каза още шефът на Института за дясна политика.

„След седмица ще се види, че ГЕРБ ще си спечели изборите отново. Борисов постъпи отговорно, понесе си негатива, но след време ще си получи и позитивите“, категоричен е той.

Харизанов каза още, че не е чул нито едно предложение за промяна на системата.

„Преди 3 месеца дадох едно интервю за „Фокус“, а след това „Клуб Зет“ бяха извели заглавие „Георги Харизанов: Няма лидер, който да победи в момента Борисов“. Това е. Няма друг лидер. Българската политическа система има един лидер и всички останали спорят с него. Аз бих им благодарил, ако бях на мястото на Борисов, защото му правят комплименти и то заслужени“, отсече шефът на Института за дясна политика.

„Кой ще е политическият лидер, който ще излезе и ще каже, че стои по-добре от Борисов в Европа, по-добър приятел е с Урсула, Мишел и Меркел и ние ще го приемем сериозно. Кой е този политически лидер, който се разбира по-добре с Ердоган и не само че може да спре бежанците, но и да не позволи на Ердоган да пипне „Света София“, попита Георги Харизанов.

„Продължавам да задавам въпроси кой краде, кой министър е корумпиран. Факт е, че непрекъснато се говори за корупция, но това е лесно за говорене и трудно за доказване“, добави политическият анализатор.

„Дали ще има корупция зависи от всички нас и от фазите на развитие на нашето общество“, продължи той. По думите му високото ниво на заплащане и комфортът, който дават държавните институции, в един момент надделяват над изкушението.

По повод арестите при шпионския скандал и мълчанието на определени фигури, Харизанов заяви: „Разбирам Нинова, че не говори по темата, защото БСП е русофилско ориентирана и има такъв електорат. Христо Иванов написа един много дълг пост, в който не се вижда нищо интересно, като съвсем началото хвали с половин уста службите. Атанасов има 8 изречения, в шест от които споменава Борисов. Големият въпрос е защо мълчи Румен Радев.“

„Той винаги трябва да бъде винаги на страната на своите граждани. Мълчанието му показва безотговорност и абдикация от служебните му задължения“, отсече шефът на Института за пазарна икономика.

„Той си знае причините да мълчи. Или никога няма да ги разберем, или ще ги разберем от страниците на някое дело като това“, допълни Харизанов.

„Има сигнали, които ме карат да мисля, че историята с шпионските арести съвсем не е приключила“, уточни политическият анализатор. Според него мълчанието на Радев е обидно към хората.

„Общата картина е, че няма лидерски сблъсък, че хората искат да запазят стабилността и предвидимостта, че хората не искат да залагат на непознати лица, а и такива няма много. Положението с хората, които желаят отново да се шмугнат в политиката е сериозно. Кои са новите лица? На лидерско ниво положението е трагично за извънпарламентарната позиция и продължава да работи в полза на Борисов. Защо Борисов е №1, защото няма кой друг да е“, категоричен е той.

„За ГЕРБ има една-единствена партия, с която не може да се коалира – БСП. Това е решение на Конгреса на партията. По отношение на ДПС – там пречат възприятията. Никой няма изгода от скорошни следващи парламентарни избори, така че мисля, че по-скоро ще се състави правителство“, прогнозира Харизанов.

„Нещата се промениха страшно много от 2016 г. насам. Една от причините Румен Радев да направи такъв резултат, беше референдумът на Слави Трифонов и подкрепата на ДПС“, каза още той.

„Ситуацията сега е много различна. Румен Радев настрои много хора срещу себе си. В аванс той загуби доверието на ДПС. Оттам няма да получи подкрепа. Социалистическата партия за момента отказва да го подкрепи. Не отговориха на блъфа и на извиването на ръце със самокандидантирането. Без подкрепата на БСП Румен Радев няма шанс дори за балотаж, а за победа изобщо не говорим“, уточни експертът.

Според него конструкцията на следващото управление може да предопредели резултата на президентските избори. Той повтори, че без подкрепата на БСП и ДПС Радев няма шанс дори за балотаж.

„Социалистическата партия има други планове за изборите, които са различни от тези на Румен Радев. С ясното съзнание, че няма да ги спечелят, те търсят други планове за развитие, в които фигурата на РУмен Радев няма място“, сподели шефът на Института за дясна политика.

По думите липсата на подкрепа от страна на Нинова към Радев е форма на предпазливост и самосъхранение, тъй като Нинова има силен инстинкт за самосъхранение и е свръхамбициозна по отношение на лидерството в БСП.

„Все по-скоро наближава моментът, в който Румен Радев ще е на мушката на Нинова и той вече няма да е част от политиката“, предположи Харизанов.

Той припомни, че последният лидерски дебат е бил през далечната 2009 година, когато Станишев и трима експерти са се изправили срещу Борисов, Влади Горанов и още двама експерти.

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ