Извънредно! Готвят нова секира за пушачите

cigara

Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити обществени помещения, туристически обекти, заведения за хранене и развлечения. Това предлагат промени в Закона за здравето, които бяха публикувани за обществено обсъждане. С тях се въвежда нова дефиниция а понятието „закрито обществено място“, тъй като от въвеждането на забраната през 2012 г., има множество нарушения, които се обясняват с произволното тълкуване на формулировката в закона, пише „Труд“.

За да няма повече противоречиви тълкувания, нормативната уредба уточнява, че под „закрито обществено място“ се разбира „всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна“. Успоредно с това се предлага разширяване на кръга на контролните органи, които да установяват нарушенията. Освен за цигари те вече ще санкционират и за употреба на „изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“.

Освен алкохол и цигари, както е в момента, на деца вече няма да се продават никакви изделия, свързани с тютюневите – електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, несъдържащи тютюн. Освен това ясно се формулира и вината на едноличния търговец, на чиято територия е установено нарушение. Предвижда се и въвеждане на принудителна административна мярка – спиране експлоатацията на обекта за определен срок в случай на повторно нарушение.

Целта на промените е „да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн“, се посочва в мотивите към проектозакона.

Пушенето води до увреждане дихателната система, сърдечно-съдовата система, устната кухина и зъбите, се допълва още в уредбата. Едномесечният срок за обществено обсъждане на законопроекта на практика ще изтече заедно с лятната ваканция на парламента.

По данни от международно изследване на Световната здравна организация, проведено 2013 – 2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ