Цитокинова буря помете обичаната учителка Валя Нейкова от Пловдив

Screenshot 2021-04-03 at 18.58.31

Обичаната детска учителка Вилияна Нейкова, за която медиците се бориха в продължение на 21 дни в Пловдив, е починала днес. На близките било съобщено, че смъртта е настъпила в резултат на цитокинова буря. Тя се причинява от прекалено силен отговор на организма, произвеждащ голямо количество антитела.

Колегите на Нейкова от детска градина „Синчец“ в с. Скутаре са съкрушени от вестта. „Прекрасен човек и педагог си отиде“, казват те. И не могат да повярват. За тежкото й състояние 24plovdiv.bg писа на 17 март, без да споменава името на педагожката.

По думите на нейните колеги Валя се влошила рязко на 10-ия ден след поставянето на първата игла ваксина „АстраЗенека“.

„На 17-и февруари отидохме двете да се имунизираме абсолютно доброволно. На следващия ден аз вдигнах над 38 градуса температура, имах всички симптоми на коронавируса, но нейният организъм не реагира“, разказа колежката й Ася Костадинова. Чак на 28 февруари, 10 дни след първата игла, Нейкова споделила, че не се чувства добре. На следващия ден вече имала симптомите на коронавируса – болки в гърлото и обилна хрема. Вдигнала 38,8 градуса температура. Но си останала дни наред вкъщи.

На 10 март била приета по спешност в интензивното на една от университетските болници в Пловдив. Веднага била поставена на апаратно дишане. Лекарите още тогава предупредили, че 70% от белите й дробове ги няма. Медиците до последно се въздържали от прогнози.

„Много се надявахме и вярвахме, че Валя ще се възстанови, особено когато на 30 март я изведоха от интензивното и я преместиха в ковид отделението. Имахме надежда, че макар и трудно, ще започне да се подобрява“, каза през сълзи Костадинова.

По думите й Нейкова не е била нито с наднормено тегло, нито е имала придружаващи заболявания. „На пръсти се броят болничните й през всичките години на трудовия стаж“, допълни колежката й Костадинова.

Нейкова има 20-годишен син, студент в Германия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ