Тъжна история ни разплака, болен от K-19 гласува с последни сили

Screenshot 2021-04-04 at 13.17.47

В Русе се очаква да гласуват и 117-ма души, поставени под карантина.

В COVID отделенията са отворени 5 избирателни секции.

Репортерът на БНТ Даниела Димитрова влезе при гласуващите в COVID сектора на Онкологичния център.

Заради страха от заразата вместо по петима членове на СИК в COVID отделенията в Русе влизат по трима души. Екипирани са с костюми. Повечето са преболедували COVID или са ваксинирани.

Затова, че днес ще работят 12 часа сред вируса поискаха допълнително възнаграждение от 50 лева, но им беше отказано от ЦИК. В момента в COVID отделението на онкологичния център са настанени 26 пациенти. Повечето са в тежко състояние.

Тук реанимация няма, не достига и кислород. Част от концентраторите са купени от пациенти, преборили COVID-19. 10 души обаче са загубили битката с болестта през последните 4 месеца.

Суматохата и шума около гласуването в COVID отделението се усеща, но не се чува, защото под предпазната маска е само собственото дишане.

На едното легло е човек на кислород, на другото е 41-годишният Милен Гаджев, който се заразил от съпругата си. „Задух, температура, втрисане“, разказва Милен Гаджев.
Въпреки че тялото му не се подчинява, с последни сили ще отиде да гласува в съседната стая. Петър Петракиев вече е преборил вируса и ще бъде изписан до дни. Настроението му е по-добро, затова е сред първите гласували в COVID секцията.

Като председател на секционната избирателна комисия в COVID сектора Недялка Неделчева иска по-справедливо заплащане. „Ние дори не знаем дори каква е сумата за която сме тук.

Понеже сме хуманисти сме тук, пациентите, макар и в заразно отделение, трябва да упражнят гласа си“, заяви Недялка Неделчева – председател на СИК в COVID отделение.

Лекарите се опитват да държат страха настрана, защото в критични ситуации, които са ежедневие тук, не им помага. „Не може да се свикне, когато хора умират, с информирането на близките, че някой се влошава, тежко е“, допълни пулмологът д-р Николай Евгениев.

Най-големият проблем в COVID отделението е недостигът на кислород. „Винаги сме имали проблем с кислорода. Имали сме случаи пациенти да не реагират дори на 16 литра на минута обем кислород“, добави д-р Камен Кожухаров – директор на КОЦ-Русе.

Директорът на онкоцентъра мечтае за кислороден генератор за болните от коронавирус и отива да гласува за по-добро здравеопазване, преди да поеме късното дежурство в COVID сектора, защото не достига медицински персонал.

Непрекъснат поток от желаещи да гласуват имаше тази сутрин в COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив, съобщава и „Марица”. Екип на изданието е бил допуснат в секция № 107 на здравното заведение с разрешението на управителя на общинската болница проф. Петър Петров и с изричното условие да се спазват всички предпазни мерки.

В отделението се лекуват 39 пациенти с по- леки и средно тежки заболявания, причинени от вируса. Предварително бяха се записали 11 пациенти, но след сутрешните процедури към 10 часа се оказа, че има и други желаещи да упражнят право на глас.

Изборното помещение е обособено в един от кабинетите извън отделението и без достъп на други хора, освен секционната комисия и избирателите. Неколцина, седнали в коридора, изчакваха да се освободи тъмната стаичка, за да пуснат бюлетина.

„Това е мое право, дадено от Конституцията, и считам, че човек трябва да отстоява мнението си, а не да стои безучастен настрани”, каза Петър Пеев, 30 – годишен пациент от Асеновград. Младежът, който работи като застраховател, четвърти ден е на лечение в „Св. Мина”. Сподели, че е постъпил с температура и диагноза пневмония.

Пеев твърдо е решил да се имунизира, след като види как се движат антителата след преболедуване с вируса. „Има два варианта – да вярваш на науката или на фейсбука. Аз вярвам на науката”, коментира младият мъж.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ