След 6 години врясъци и стотици хиляди левове онлайн реклама, ДеБъ увеличи гласовете си с 0,63%

христо иванов

Гласовитите лидери на ДеБъ Христо Иванов и Атанас Атанасов са най-големите губещи на парламентарните избори след БСП и Корнелия Нинова.

Това сочи сравняването на резултатите от тяхното представяне като коалиция преди 6 години и сега. Въпреки че в течение на тези години проваленият правосъден министър Христо Иванов, който до 1989 г. се представя с комунистическата фамилия на майка си Бойкикев:

– крещя по улиците срещу прокуратурата и срещу Бойко Борисов,

– похарчи само за кампания в интернет над 200 000 лева, както сочат справките,

– не излезе от студиата на БТВ, станала по-известна като Божков ТВ,

– акостира като въшка под лупа в летните сараи на Ахмед Доган на „Росенец“ и вандалства там близо месец, за да си направи фотосесия за предизборната кампания изборният резултат на ДеБъ се е повишил едва с… 0,63%.

През 2015 г. „дясната коалиция“ Реформаторски блок спечели 8,89%, а през 2021 г. ДеБъ – 9,52%.

Освен това с този резултат ДеБъ се класира като предпоследна политическа сила в 45-о Народно събрание, следвана само от Мая Манолова, която дори няма партия и започна да го играе опозиция отскоро.

ДеБъ е отвята и сред избирателите, които смята за свои стълбове – българите в чужбина. При сочените от Иванов за „умни и красиви“, коалицията му е отнесена от чалгаджията Слави Трифонов и то почти с двойно по-голям резултат.

И още: Макар да я смятат за жълтопаветна политическа сила, и на „жълтите павета“ печели само в два избирателни района, а в третия – лидерският, печели ГЕРБ. Иванов даже не е втори, а е бит от някой неизвестник от партията на чалгаджията и е едва трети.

Има ли и други претенции той и неговата ДеБъ, защото по всичко личи, че избирателите са готови да удовлетворят и тях?

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ