Извънредно! Невиждана драма в БСП-Бургас заради Бенчо Бенчев!

Бенчо Бенчев

Преди броени минути в централата на БСП-Бургас на ул. „Фердинандова“ 60 започна заседание на Пленума, включващ като членове ръководствата на областната и общинската структура, както и четиримата общински съветници – Евгений Мосинов, Чанко Мирчев, Кирил Петков и Стоян Колев. Най-важните активисти на Столетницата в Бургаска област трябва да гласуват декларацията за отстраняването на Бенчо Бенчев от групата в местния парламент, пише Флагман.бг.

Бургаските социалисти са в крайно неловка ситуация. От една страна те трябва да спазят партийната дисциплина, наложена от „Позитано“ 20, и да се разделят с Бенчев, но от друга страна това означава, че оттук нататък няма да имат група в местния парламент, защото той едва ли ще напусне самия ОбС. В неделя Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП прочете пред медиите взето решение за отстраняването на Бенчо Бенчев от групата и категоричен призив към него да напусне Общинския съвет. Ако второто стане, БСП не би имала проблем, тъй като ще влезе следващият в листата и ще се запази целостта на групата. Минималният брой от членове е 5.

Кой ще влезе в ОбС, ако Бенчо Бенчев се оттегли – десният Радослав Петков или червеният опозиционер Йордан Георгиев

„Поставени сме в парадоксална ситуация – да изгоним Бенчо, който макар и от гражданска квота, винаги е бил наш човек и да припознаем някакъв младеж, който преди да прегърне БСП е бил в редиците на дясната ДБГ“, каза човек от областното ръководство на БСП.

Декларацията, която ще гласуват днес, трябва да се внесе в канцеларията на Общинския съвет и това, като политически акт, трябва да се поеме от водача на групата – неуспелият да стане кмет на БСП през 2015 г. Евгений Мосинов.

Не е тайна, че срещу настоящия председател на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков от ГЕРБ е назряло общо недоволство, което е най-силно в редиците на собствената му партия – представляваща мнозинството в местния парламент. До изборите през 2019 г. остават 13 месеца, в които нетърпимостта към Луков ще расте с всеки изминал ден. Има нагласа у 3/4 от съветниците – от всички партии, Луков да бъде отстранен от поста заради неуравновесения му характер и подозрения за облагодетелстване на близки около него хора. В тази ситуация юристът Евгений Мосинов е оглеждан като подходящ да заеме най-високия пост в изпълнителната власт на Общината.

Мосинов знае за тази нагласа много добре, още повече, че в редиците на ГЕРБ няма желаещ, който да седне на главоболния стол на Луков. Отказал е дори и водачът на групата съветници от ГЕРБ Димитър Людиев.

От неделя се говори, че Мосинов, който като адвокат води и няколко съдебни дела на крупния бизнесмен Бенчо Бенчев, се цели именно в председателския пост, като преди това с охота би седнал в стола на Бенчев, вдясно от Луков. Именно поради тази деликатна ситуаиця се очаква днес Мосинов да не е съгласен с изваждането на Бенчев от групата, което означва и свалянето му от зам.-председателския стол. Най-малкото, за да не бъде обвиняван в груб кариеризъм спрямо дългогодишния съратник и спонсор на кампанията за местните избори през 2015 г., когато самият Мосинов беше кандидат за кмет.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ